Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

O pár dní na Zem dopadne záhadný objekt z vesmíru: Slovenský astronóm vysvetlil podrobnosti

WT1190F Zobraziť galériu (2)
WT1190F (Zdroj: Youtube/Real Thing TV)

WASHINGTON/BRATISLAVA – K Zemi sa blíži tajomný objekt, ktorého pôvod vedci nepoznajú. Objavili sa špekulácie, že by dokonca mohlo ísť o UFO. Situáciu monitorujú aj slovenskí astronómovia. Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV Topkám potvrdil, že 13. novembra objekt prenikne cez atmosféru našej planéty.

Podľa aktuálnych predpokladov astronómov narazí objekt s názvom WT1190F 13. novembra 2015 do Indického oceána. Vedci sa nevedia zhodnúť, akého pôvodu teleso je a domnievajú sa, že by mohlo ísť o časť vesmírnej rakety, možno dokonca úlomok z lode Apollo z misie na Mesiac, či kus vesmírneho odpadu. Sú však aj takí, ktorí hovoria o mimozemskom plavidle.

Prísne tajný projekt českých miliardárov: Pripravujú sa na koniec sveta v Noemovej arche?!

Do kolízie so Zemou sa WT1190F s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane a vedcom poskytne vzácnu príležitosť pozorovať jeho dráhu dopadu až po zánik. Prvýkrát bola trajektória dopadu objektu vypočítaná už v roku 2012, uviedol Daily Mail.

O pár dní na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Naozaj pôjde o netypický objekt

„Objekt s pracovným názvom WT1190F bol objavený 3. októbra pozorovateľom Roseom Mathenym (Catalina Sky Survey, Arizona). Aby sa novoobjavený objekt ‚nestratil‛, jeho aktuálna poloha bola zverejnená na stránke NEO Confirmation Page, ktorá slúži pre pozorovateľov, ktorí svojimi pozorovaniami upresňujú dráhy nových telies. Dostatok pozorovaní od iných astronómov spôsobil to, že už o dva dni bol objekt odstránený z tejto stránky, pretože sa ukázalo, že nejde o žiadny asteroid alebo kométu, ale aj preto, že jeho aktualizovaná dráha vôbec nie je typická ani pre blízkozemské asteroidy,“ spresnil Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV.

Stane sa to na Halloween: NASA objavila obrí asteroid, nie je si istá, že sme v bezpečí!

Dodal, že objekt je pomerne malý. Jeho veľkosť sa pohybuje len v intervale pár metrov (1 - 5 metrov), čo napovedá, že naozaj pôjde o netypický objekt. „S najväčšou pravdepodobnosťou ide o tzv. umelý vesmírny odpad, o časť rakety alebo sondy. Výpočty naďalej ukazujú, že objekt zanikne 13. novembra v ranných hodinách niekde v atmosfére nad južným pobrežím Sri Lanky. Nepredpokladá sa, že by spôsobil nejaké materiálne škody,“ vysvetlil Husárik.

„Problematika umelého vesmírneho smetia je veľmi aktuálna, až alarmujúca. Veľká väčšina (možno 20-tisíc s veľkosťou nad 1 cm) je monitorovaná. Ale aj tak sa predpokladá, že okolo Zeme obiehajú malé milimetrové kúsky v počte viac než niekoľko miliónov! Aj napriek svojej malosti nesú so sebou veľké kinetické energie, ktoré sa najčastejšie prejavujú poškodením plášťov sond obiehajúcich okolo Zeme,“ doplnil slovenský astronóm.

Viac o téme: AsteroidUFOWT1190F
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu