Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ako vybrať nové okná – pozor na bezpečnosť!

Keď nové okná, tak iba bezpečné okná Zobraziť galériu (4)
Keď nové okná, tak iba bezpečné okná

Ak vyberáte nové okná, najprv sa musíte rozhodnúť, či plastové okná alebo drevené eurookná. Medzi hlavné výhody plastových okien patrí nižšia cena a ľahká údržba. Drevené okná zase spĺňajú vysoké nároky na ekológiu a vzhľad. Pri výbere budete porovnávať tepelnú izoláciu ponúkaných okien. A nezabudnite na bezpečnostné okenné kovanie.

Okno alebo balkónové dvere sú zložené z niekoľkých základných prvkov ktoré ovplyvňujú nielen jeho tvar, ale aj úžitkové vlastnosti a životnosť. Poďme sa pozrieť na jednotlivé časti okna.

Profil okna

Štandardnou farbou plastového okna je biela, nie je však problém mať za príplatok profil v takmer akejkoľvek farbe. Pri porovnaní technických vlastností profilu vás výrobcovia okien väčšinou ohromia počtom komôr (šesť je predsa viac ako päť, že). Tento údaj ale nie je natoľko dôležitý ako tzv. súčiniteľ prestupu tepla rámom (profilom) okna Uf, prípadne prestup tepla celým plastovým oknom Uw. Čím nižší, tým lepší. Podľa normy je max. Uw = 1,7, pre bežné okná sa odporúča 1,2 a pre nízkoenergetické domy max. 0,8 W/(m2 * K). Pamätajte tiež na tesnenie – najlepšie je dvojstupňové (jedno proti dažďu a jedno proti vetru).

U drevených okien je hranol (profil eurookna) zlepený z jednotlivých vrstiev (lamiel), tie by mali byť vždy aspoň tri, ale štandardom sú štyri vrstvy. Na výrobu hranolu dreveného eurookna sa najčastejšie používa smrek, borovica alebo dub. Za príplatok je možné chrániť vonkajšiu stranu dreveného profilu hliníkovým oplášťovaním. Rovnako ako u PVC okien platí podobné hodnoty súčiniteľu prestupu tepla.

Zasklenie okna

Zasklenie nového okna je dvojité alebo trojité, medzi vrstvami skla je vždy izolačná medzera. Trojité sklá majú lepšiu tepelnú izoláciu a v zimných mesiacoch sa navyše toľko nerosia. Pre zasklenie sa tiež udáva súčiniteľ prestupu tepla Ug, ktorý by mal byť čo najnižší. Podľa účelu použitia môžeme vybrať sklá štandardné, protihlukové, reflexné alebo bezpečnostné.

Okenné kovanie a kľučka

Na okennom kovaní a jeho neskoršej údržbe závisí, ako ľahko budete okno otvárať a ako dlho Vám bude slúžiť. Kovanie môžete vyberať podľa funkcie (otváravé, sklopné alebo otváravo-sklopné), podľa pántov (môžu byť skryté alebo viditeľné) a podľa funkcie kľučky (štandardné, s detskou poistkou).

Veľmi dôležitá funkcia okenného kovania je ochrana proti násilnému vypáčeniu okna. Behom pár sekúnd a za pomoci skrutkovača ide okno so štandardným obvodovým kovaním ľahko a ticho vypáčiť. Brániť sa dá pomocou bezpečnostného kovania. Bezpečnostné kovanie MACO i.S. využíva nasledujúce diely:

-        bezpečnostné čapy,

-        bezpečnostné uzávery,

-        bezpečnostnú okennú kľučku.

Pri zavretí okna sa hlavička čapu vsunie do drážky uzáveru a vytvorí tak bezpečnostný bod. Čím viac takýchto bodov po obvode okna, tým lepšie. Bezpečnostná kľučka je buď s blokovacím tlačidlom, alebo uzamykateľná. Kľučka so zámkom slúži zároveň ako detská poistka.

Viac informácií a videa na www.BezpecneOkna.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu