Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Chorý experiment: Dieťa 5 rokov netušilo, či je chlapec alebo dievča!

Sashu obliekali do chlapčenských aj dievčenských šiat
Sashu obliekali do chlapčenských aj dievčenských šiat (Zdroj: Daily Mail)

SAWSTON - Beck Laxtonová (46) a Kieran Cooper (44) zo Sawstonu v Anglicku zvolili netradičný spôsob výchovy svojho potomka. Zo strachu, že by informácie o pohlaví ovplyvnili vývoj syna Sashu (5), sa rozhodli stereotypy z jeho života odstrániť. Starali sa o neho ako dievča a aj chlapca zároveň.

Beck a Kieran nechceli syna pokaziť predsudkami spojenými s pohlavím, a tak mu dali voľnú ruku. Mohol sa obliekať, ako chcel - do šiat i chlapčenských vecí. Keď vyrastal, hral sa s legom a autíčkami, ale aj s bábikami.

Ľuďom v okolí pohlavie rodičia neoznámili. O tom, že majú syna vedeli len blízki priatelia a rodina. "Chcela som sa vyhnúť stereotypom," vysvetlila Beck. "Stereotypy sú v podstate hlúpe. Prečo musíme stále škatuľkovať ľudí?"

Ľudia o jej počínaní ale zmýšľajú inak. Americký detský psychiater Dr Harold Koplewicz je znepokojený tým, ako sa mohli rodičia tak zmýliť. "Keď sa dieťa narodí, nie je nepopísanou tabuľou. Narodí sa so ženským či mužským mozgom. Preto existuje dôvod, prečo nechávame chlapcov hrať sa drsne a zároveň, prečo sa dievčatám lepšie a rýchlejšie vyvíjajú komunikačné schopnosti," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu