ROCK HILL/BRATISLAVA - Americký rozhlasový moderátor Marshall Terry sa predminulý týždeň rozhodol ochutnať kúsok papričky, ktorá je adeptom na titul najštipľavejšej na svete. Zatiaľ sa síce nevie, či sa paprička, ktorú vypestoval bankár Ed Currie, objaví v Guinnessovej knihe rekordov, zato je však jasné, že Terry ochutnávku príliš nezvládol.
Len kúsok chilli papričky zo záhradky Eda Currieho stačil na to, aby Terry z americkej regionálnej rozhlasovej stanice WFAE skončil v mukách. Zvracanie vystriedali halucinácie a podivné pocity v ústach, žalúdku a v rukách. Zrejme ľutoval, že sa na pokus vôbec dal nahovoriť.
Jeho reakcia však zrejme zodpovedala tomu, že ochutnal možno tú najštipľavejšiu papričku zo všetkých. Oficiálny titul síce od začiatku tohto roka patrí austrálskej chilli papričke s názvom "Trinidad Scorpion Butch T", Currie z mesta Rock Hill v Južnej Karolíne však verí, že vypestoval ešte pálivejší exemplár. Zatiaľ ho pomenoval HP22B a poslal na testy Guinnessovej knihe rekordov. Teraz napäto čaká na výsledok.
"Keď sme prvýkrát túto papričku testovali, štyria z nás šiestich ochutnávačov zvracali. Preto som vedel, že sa uberám správnym smerom," povedal Currie, ktorý cez deň pracuje ako bankár a po večeroch sa venuje šľachteniu a pestovaniu.
"Srdce vám začne búšiť a začnete sa potiť. Môže sa tiež dostaviť tras a zvracanie. Akonáhle sa ale látka kapsaicín, ktorá papričkám dodáva onú štipľavosť, raz dostane do krvného obehu a následne aj do mozgu, uvoľní rovnaké endorfíny ako narkotiká. Preto sa budete cítiť ako v eufórii," opísal Currie pre rádio WFAE stav po požití.