Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Drogová vojna na Jamajke: 60 mŕtvych

Vačšina Jamajčanov stojí na strane Cokea
Vačšina Jamajčanov stojí na strane Cokea

KINGSTON - Najmenej 60 mŕtvych si podľa agentúry AFP v jamajskej metropole Kingston vyžiadali dvojdňové strety vojakov a policajtov s gangmi stojacimi za drogovým bossom Christopherom "Dudusom" Cokeom. Väčšina obetí sú civilisti. Ďalších 211 ľudí zatkli, ale Coke medzi nimi nie je. Predseda vlády Bruce Golding vyjadril poľutovanie nad stratami na životoch a sľúbil nastolenie poriadku.

Operácia s cieľom zatknúť Cokea začala v pondelok napoludnie. Zúčastňuje sa jej viac ako tisíc vojakov a policajtov, ktorí sa snažia dobyť predovšetkým miesto nazývané Tivoli Gardens, kde sa so svojimi prívržencami opevnil. Akciu poriadkových síl vyvolali nedeľné násilnosti Cokeových stúpencov, nasledujúce po vládnom rozhodnutí vydať tohto najmocnejšieho narkobaróna krajiny do USA.

V uliciach Tivoli Gardens sa dnes ozývali silné explózie a nad oblasťou sa vznášal oblak dymu. Cokeoví prívrženci barikádami zablokovali príchody do štvrti, ale bezpečnostné zložky ich údajne prerazili a teraz tam vykonávajú domové prehliadky. Podľa AFP Cokeove gangy útočia na blízku nemocnicu, kam previezli tela niektorých obetí. Dnes ráno miestneho času priviezli podľa nemocničného personálu do márnice nákladné vagóny s asi 50 telami, neskôr ďalší voz s 12 obeťami streľby. 

Jamajský premiér Bruce Golding vyhlásil v západnej časti Kingstonu a v jednej ďalšej oblasti na najmenej mesiac výnimočný stav. Medzitým sa násilnosti rozšírili aj do mesta Spanish Town, ktoré je súčasťou metropolitného regiónu. USA sa obávajú, že sa môžu šíriť ešte ďalej; svojich občanov varovali pred cestou do krajiny. Aerolinky kvôli násiliu zrušili rad letov do a z jamajskej metropoly.

Coke šéfuje údajne najmocnejšiemu drogovému gangu Shower Posse, ktorý má pobočky po celých Spojených štátoch, kam dodáva marihuanu a crack. Gang má na svedomí vraždy stoviek ľudí za "kokaínovej vojny" v 80. rokoch. Pre mnohých Jamajčanov je ale Coke dobrodincom, pretože umožňuje ich deťom chodiť do školy, nakupuje pre ne potraviny a predovšetkým urovnáva spory.

USA sa vydaniu Cokea, ktorému hrozí doživotie, dožadujú od vlaňajšieho augusta. Jamajka najskôr ich žiadosť odmietla, pretože Washington vraj získal dôkazy proti narkobarónovi ilegálnym odpočúvaním. Marcová správa amerického ministerstva zahraničia hovorila o "dobre známych" väzbách Cokea na vládnu Labouristickú stranu Jamajky.

Jamajskí činitelia povedali, že nepokoj v Kingstone zatiaľ nijako neovplyvnil výrobu bauxitu, cukru a banánov, ale niektorí sa sťažovali na vplyv na turistiku, ktorá je pre ostrov tiež významným zdrojom devíz.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu