Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Poliaci chcú vedieť, ako zomrel Sikorski, pomôcť má exhumácia

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski

VARŠAVA/KRAKOV - Jedna z najväčších záhad poľskej histórie dvadsiateho storočia, smrť premiéra bývalej exilovej vlády Wladyslawa Sikorského, môže byť čoskoro objasnená. Odborníci dnes vybrali sarkofág s rakvou generála, ktorý zahynul počas II. svetovej vojny pri leteckej katastrofe na Gibraltáre. Niektorí historici vedú spory o to, či generál zahynul pri nehode samotnej, utopil sa po nej alebo ho zavraždili ešte pred pádom lietadla.

Súdni lekári teraz budú mať telesné pozostatky dva dni k dispozícii. Výsledky nového skúmania by sa verejnosť mala dozvedieť do mesiaca. Cieľom analýzy generálových pozostatkov má tak byť zistenie presnej príčíny smrti. Oficiálna verzia hovorí o zrútení britského lietadla, riadeného českým pilotom, na Gibraltáre v roku 1943.

Historici z Inštitútu národnej pamäte (IPN), ktorí v septembri obnovili vyšetrovanie príčin havárie si myslia, že exhumácia je poslednou šancou odhaliť pravdu. Pokiaľ sa na smrti generála podieľala iná osoba, mala by to podľa lekárov preukázať analýza pozostatkov. „Pokiaľ Sikorského udusili, dá sa to potvrdiť aj po 65 rokoch na základe poškodenej jazylky,“ vysvetlil profesor z katedry anatómie Jerzy Stanislaw Gielecki.

S exhumáciou tela museli najprv súhlasiť príbuzní generála a katolícka cirkev. Mramorový sarkofág, vážiaci dve tony, dnes vybrali z krypty na kráľovskom hrade Wawel v juhopoľskom Krakove. Podľa hovorcu IPN Andrzej Arseniuk idú práce podľa plánu a popoludní rakvu s pozostatkami generála prevezú do Inštitútu súdneho lekárstva v Krakove. Odborníci budú dva dni skúmať telo, potom Sikorského znova pochovajú na Waweli.

Lekári veria, že pozostatky budú v dobrom stave, pretože pred 15 rokmi, keď Briti priviezli telo do Poľska, ešte bolo. Ako prvé urobia test DNA, ktorý má potvrdiť, že v telo v rakve skutočne patrí Sikorskému. Niektorí totiž špekulujú, že Briti poslali do Poľska telo iného muža. Historici dúfajú, že výsledky pomôžu rozhodnúť, či išlo v prípade Sikorského smrti o nešťastnú náhodu alebo plánovaný atentát.

Stopy prípadných vrahov by podľa predošlých vyjadrení IPN mohli viesť k vtedajšiemu sovietskeho diktátorovi Josifovi Stalinovi. Pracovníci IPN chcú znova preskúmať aj vtedajšie záznamy o havárii a získať nové svedectvá od ľudí, ktorí sa podieľali na pôvodnom vyšetrovaní. Ako príčinu pádu lietadla vtedy uviedli zablokované riadenie.

Wladyslaw Sikorski až do svojej tragickej smrti plnil funkciu predsedu poľskej exilovej vlády a vrchného veliteľa ozbrojených síl. Ako premiér podpísal v roku 1941 dohodu so ZSSR obnovujúcu diplomatické vzťahy a neskôr so Stalinom aj poľsko-sovietsky pakt o neútočení a priateľstve.

To vyvolalo spory vnútri poľskej exilovej vlády v Londýne, keď časť ministrov obvinila premiéra zo zrady a zrieknutí sa východnej časti predvojnového územia Poľska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu