Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina viní Rusko zo zadržiavania a zabíjania civilistov v Charkovskej oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Ruské jednotky berú do zajatia ukrajinských civilistov a bránia ich evakuácii z dobytej severnej časti mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severozápade Ukrajiny. V statuse na platforme Telegram to vo štvrtok uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorý dodal, že ukrajinské úrady vedia "o prvých prípadoch popráv civilistov ruskou armádou". Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 812

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 812 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Útok ruskej kazetovej munície na Charkovskú oblasť zranil 6 ľudí vrátane predstaviteľa Vovčanska.

20:45 Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

20:03 Ruská armáda nemá dostatočný počet pozemných síl na dosiahnutie strategického prielomu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) Christopher Cavoli.

19:12 Ukrajina vyviezla v roku 2023 poľnohospodárske produkty v hodnote 22 miliárd dolárov.

18:37 Poľský premiér Donald Tusk hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o aktuálnej situácii v Charkovskej oblasti, kde Rusko minulý týždeň spustilo ofenzívu.

18:15 Rusko vo štvrtok ohlásilo vyhostenie britského vojenského pridelenca na ambasáde v Moskve Adriana Coghilla v odvete za to, že Británia oznámila vyhostenie jeho ruského náprotivka z Londýna.

17:32 Ruský útok na Charkov zabil dvoch ľudí.

16:49 Na Ukrajine sa tento štvrtok oslavuje Deň vyšyvanky, čo je tradičná vyšívaná košeľa, ktorá je súčasťou ľudového kroja. Prezident Volodymyr Zelenskyj pri tejto príležitosti zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu, na ktorej sú aj s manželkou Olenou vo vyšívanom odeve.

16:37 Dánsko pošle Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v hodnote 5,6 miliárd dánskych korún (zhruba 750 miliónov eur).

16:17 Pri ruskom ostreľovaní mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny utrpel vo štvrtok zranenia aj šéf mestskej vojenskej správy Tamaz Gambarašvili. Podľa agentúry AFP o tom informoval gubernátor oblasti Oleh Synehubov.

15:46 Nastupujúca holandská koaličná vláda opätovne potvrdzuje podporu Ukrajine.

14:36 Ruské jednotky berú do zajatia ukrajinských civilistov a bránia ich evakuácii z dobytej severnej časti mesta Vovčansk v Charkovskej oblasti na severozápade Ukrajiny. V statuse na platforme Telegram to vo štvrtok uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, ktorý dodal, že ukrajinské úrady vedia "o prvých prípadoch popráv civilistov ruskou armádou".

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, ukrajinské ministerstvo obrany v stredu (15. mája) potvrdilo, že ruské jednotky vstúpili do severných častí mesta Vovčansk, pričom im však ukrajinská armáda údajne zabránila opevniť sa tam.Klymenko v statuse napísal, že podľa správ tajných služieb ruská armáda, ktorá sa snažila vo Vovčansku opevniť, nedovolila evakuáciu miestnych obyvateľov: jej vojaci začali unášať ľudí a zvážať ich do pivníc. Podľa Klymenka sú k dispozícii už aj správy o prípadoch zastrelenia civilistov ruskou armádou.

14:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok zavítal do mesta Charkov na severozápade Ukrajiny, kde ruská armáda v posledných dňoch zaznamenala taktické a bojové úspechy. Samotný Charkov je od hranice s Ruskom vzdialený asi 30 kilometrov.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

14:07 Rusko a Čína vo štvrtok uviedli, že je potrebné vyhnúť sa ďalšej eskalácii konfliktu na Ukrajine. V spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnil Kremeľ, sa tiež zhodli na prehĺbení svojho strategického partnerstva a odsúdili podľa nich stále agresívnejšie správanie Spojených štátov.

12:45 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda v noci na štvrtok zneškodnila nad polostrovom Krym päť balistických striel ATACMS, informuje o tom správa z agentúry Reuters. Rezort obrany vo vyhlásení neuviedol, či v dôsledku útoku vznikli nejaké škody. Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev uviedol, že pri útoku bolo poškodených niekoľko obytných budov a áut. "Nijaký človek nebol zranený," napísal Razvožajev na sociálnej sieti Telegram.

12:37 Pri útoku na vojenské letisko Belbek na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym boli v noci na stredu zničené dve ruské stíhačky MiG-31. Napísal to dnes server Meduza s odvolaním sa na portál Astra. Na základňu podľa neho zaútočila ukrajinská armáda strelami dlhého doletu ATACMS. Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že protivzdušná obrana vtedy zničila desať striel rovnakého typu.

12:17 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) vo štvrtok oznámila, že na anektovanom Krymskom polostrove zadržala dvoch údajných agentov ukrajinských tajných služieb. Jeden z dvojice – muž – sa počas výsluchu priznal, že ukrajinskej rozviedke odovzdal informácie o systémoch protivzdušnej obrany chrániacich Krymský most, píše sa v oznámení. S odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA o ňom informovala agentúra Reuters.

10:13 Ukrajinské jednotky zastavili ruský postup v niektorých zónach Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde vedie Rusko novú ofenzívu. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská armáda, informujú správy z agentúr AFP a Reuters. Ruské jednotky postupujú vo všetkých smeroch, vyhlásil vo štvrtok počas návštevy Pekingu tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Sergej Šojgu. Ukrajinská armáda toto tvrdenie poprela.

10:12 Čínsky prezident Si Ťin-pching po rokovaní s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vyjadril nádej, že sa do Európy vráti mier a Čína v tom zohrá konštruktívnu úlohu, píše agentúra Reuters. Lídri dnes hovorili na tlačovej konferencii pri Putinovej dvojdňovej návšteve Číny. Ruská invázia na Ukrajinu bola podľa očakávania jednou z prerokovávaných tém. Si a Putin sa zhodli, že riešenie konfliktu by malo byť politické. Rusko v posledných týždňoch však začalo na Ukrajine ofenzívu v novom smere, a to na Charkov na severovýchode krajiny.

10:11 Ukrajinci ukázali svetu, že majú schopnosť dosiahnuť úspechy na bojisku, neexistuje nič, čo by nedokázali, jediné, čo potrebujú, je naša pomoc. Na úvod rokovania Vojenského výboru NATO v Bruseli to vyhlásil jeho predseda, admirál Rob Bauer. Zdôraznil, že Ukrajina bude mať aj naďalej podporu Severoatlantickej aliancie. Česko na rokovaní v Bruseli zastupuje náčelník generálneho štábu Karol Řehka.

9:51 Čínsky líder Si Ťin-pching vo štvrtok uviedol, že spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa zhodli, že je potrebné dosiahnuť politické riešenie konfliktu na Ukrajine. Informujú o tom správy z agentúr AFP a Reuters. "Obe strany sa zhodli, že správny smer pre ukrajinskú krízu je politické riešenie," uviedol čínsky prezident na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom po ich stretnutí v Pekingu.

9:17 Plánovaný júnový summit, pri ktorom Švajčiarsko dúfa, že vydláždi cestu pre mierový proces, je podľa Kremľa bez ruskej účasti zbytočný. Informuje o tom správa z agentúry Reuters zverejnenej vo štvrtok.

8:26 Účasť na júnovej konferencii vo Švajčiarsku, ktorá má pripraviť pôdu na mierové rokovania o Ukrajine, doteraz potvrdili delegácie z vyše 50 krajín. Počas návštevy Nemecka to v stredu uviedla švajčiarska prezidentka Viola Amherdová, informovali agentúry Reuters a DPA.

7:04 Dvaja pracovníci ukrajinských železníc zahynuli pri ruskom útoku. Železničný inšpektor a opravár pracujúci pre Ukrajinské železnice (Ukrzaliznycja) zahynuli pri ruskom ostreľovaní civilnej železničnej infraštruktúry v Dnepropetrovskej oblasti, informovala 15. mája Ukrzaliznycja. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

Zelenskyj oznámil čiastočné stabilizovanie situácie v Charkovskej oblasti

"Okupanti, ktorí prenikli do Charkovskej oblasti, sú ničení všetkými dostupnými prostriedkami," povedal Zelenskyj prostredníctvom videokonferencie. Ukrajinské delostrelectvo, drony a pechota pracujú podľa jeho slov dostatočne a situáciu sa podarilo čiastočne stabilizovať.

Situácia v Charkovskej oblasti je v posledných týždňoch mimoriadne napätá, pripomína DPA. Ruská armáda tam minulý týždeň spustila ofenzívu a ruské ministerstvo obrany už oznámilo dobytie viacerých tamojších obcí.

Zelenskyj uviedol, že Kyjev bude pokračovať v obranných činnostiach najmä v meste Vovčansk, ktoré sa nachádza v blízkosti hraníc s Ruskom. Zdôraznil, že Ukrajine musia byť poskytnuté všetky možné prostriedky, aby mohla odvrátiť protivníka. "Svet má silu, má zbrane, má schopnosť zatlačiť Rusko k mieru - k spravodlivému mieru," povedal.

Putin pricestoval na návštevu Číny, bude rokovať o spolupráci a podpore

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pricestoval na dvojdňovú štátnu návštevu Číny, cieľom ktorej je získať podporu zo strany Pekingu a prehĺbiť spoluprácu. Informujú o tom agentúry AP a AFP. Putina na letisku privítali predstavitelia čínskej vlády a čestná stráž. V Pekingu má vo štvrtok rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Kremeľ uviedol, že budú hovoriť o rozsiahlom partnerstve a strategickej spolupráci, určia kľúčové oblasti na rozvoj rusko-čínskej spolupráce a vymenia si názory na medzinárodné a regionálne záležitosti.

Putin má okrem Pekingu navštíviť aj Charbin, najväčšie mesto a správne stredisko provincie Chej-lung-ťiang na severovýchode Číny. Táto krajina je pre Rusko dôležitým hospodárskym spojencom po tom, ako Západ voči Moskve prijal sankcie z dôvodu vojny na Ukrajine, pripomína AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s čínskym štátnym radcom Šen I-čchinom (druhý sprava) po prílete na medzinárodné letisko v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s čínskym štátnym radcom Šen I-čchinom (druhý sprava) po prílete na medzinárodné letisko v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.  (Zdroj: SITA/Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ide o Putinovu prvú zahraničnú cestu, odkedy bol v marci opätovne zvolený do úradu prezidenta na piate funkčné obdobie. V predvečer svojej návštevy pre čínske médiá uviedol, že Kremeľ je pripravený rokovať o konflikte na Ukrajine.

"Sme otvorení na dialóg o Ukrajine, takéto rokovania však musia prihliadať na všetky krajiny, ktoré sa na konflikte zúčastňujú," povedal Putin pre čínsku tlačovú agentúru Sin-chua, píše AP. Rusko sa podľa Putina usiluje dosiahnuť komplexné a trváce riešenie konfliktu na Ukrajine mierovými prostriedkami. Ruské sily minulý týždeň začali s ofenzívou v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny a odvtedy oznámili dobytie viacerých obcí. Najmenej 8-tisíc osôb už muselo opustiť svoje domovy.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu