Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

MIMORIADNY ONLINE Rusko nad Čiernym morom zostrelilo 36 dronov: Konflikt by sa mal čo najskôr ukončiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Ruské sily zostrelili v noci na nedeľu nad Čiernym morom a Krymským polostrovom 36 dronov, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje správa agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 612

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 612 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Je pravdepodobné, že ukrajinské pokroky, najmä na juhu, zostanú istý čas veľmi pomalé a lokalizované. Pozornosť oboch strán sa presunie na východ, do Avdiivky a v menšej miere do Kupianska.

20:57 Ruské úrady zatvorili v nedeľu letisko v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan. Lety z neho odkláňajú. K takémuto kroku pristúpili po tom, ako na letisko vtrhol rozvášnený dav, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. Pro-palestínski demonštranti na letisko vtrhli po správach o údajnom prílete lietadla z Izraela.

19:25 Vjačeslav Volodin, predseda dolnej komory ruského parlamentu, 29. októbra vyzval na konfiškáciu európskych aktív v reakcii na návrh EÚ použiť ruské aktíva na obnovu Ukrajiny. Vyhlásenie prichádza v čase, keď lídri Európskej únie podporili návrh použiť miliardy eur na neočakávané dane z ruských aktív viazaných na Západe na obnovu Ukrajiny.

17:30 Guvernér Oleksandr Prokudin 29. októbra informoval, že 46-ročný muž, ktorý bol zranený ruským útokom na Chersonskú oblasť v priebehu dňa zomrel v nemocnici.

16:01 Ukrajina zostrelila ruskú stíhačku Su-25 pri Avdiivke.

14:43 Nálety dronov na ropnú rafinériu v Rusku.

13:25 Ruské univerzity dostali pokyn, aby nehovorili o negatívnych trendoch v krajine. Ruské ministerstvo školstva údajne povedalo univerzitám, aby v rámci svojich akademických aktivít otvorene nediskutovali o „negatívnych politických, ekonomických a sociálnych trendoch“ v Rusku, uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo svojej najnovšej aktualizácii.

12:35 "Nikdy som neplánoval bojovať proti Ukrajine.“ Ukrajinci, násilne odvedení Ruskom, čakajú na osud v zajateckom tábore.

12:00 Nálety dronov na ropnú rafinériu v Rusku. Výbušný dron zasiahol ropnú rafinériu Afipsky v ruskom Krasnodarskom kraji o 3:24, informovala ruská telegramová stanica Baza a dodala, že po útoku vypukol v zariadení požiar.

11:30 Ukrajina nepredĺži zmluvu o tranzite ruského plynu do Európy, ktorej platnosť vyprší na konci budúceho roka, uviedol šéf Naftohazu Oleksij Černyšov.

10:10 Chersonská oblasť zaútočila 32 riadenými bombami, hlásili obete. Ruské letectvo zhodilo 32 riadených bômb na Chersonskú oblasť skoro ráno 29. októbra, uviedla hovorkyňa južných síl Natalia Humeniuk v národnej televízii, uviedla Ukrajinska pravda.

9:35 Počasie včera prerušilo dodávky elektriny na celej Ukrajine, čo zasiahlo viac ako 1000 komunít v 14 oblastiach, informovalo 28. októbra ukrajinské ministerstvo energetiky.

8:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 29. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:56 Vzdušné sily: Ukrajina zostrelila 5 ruských bezpilotných lietadiel. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci 29. októbra päť bezpilotných lietadiel Shahed, uviedli vzdušné sily vo svojej rannej aktualizácii. Bezpilotné lietadlá boli vypustené z ruského prístavného mesta Primorsko-Achtarsk v Krasnodarskom kraji.

7:13 Ruské sily zaútočili 28. októbra na štyri komunity v blízkosti ukrajinskej severovýchodnej oblasti Sumy a spôsobili deväť výbuchov, informovala vojenská správa oblasti Sumy.

6:48 Bývalí žoldnieri Wagnerovej skupiny sa pripájajú k čečenskému práporu Akhmat a smerujú do vojny na Ukrajine, potvrdil veliteľ práporu Akhmat Apti Alaudinov v rozhovore z 28. októbra, uviedol Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe.

6:00 Presne pred rokom ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil ukončenie čiastočnej mobilizácie v Rusku. Začalo sa to 21. septembra 2022, no oficiálny výnos o ukončení mobilizácie stále neexistuje.

Zastavený pokus Ukrajiny

Rezort na sociálnej sieti Telegram uviedol, že v noci 29. októbra bol zastavený pokus Ukrajiny o podniknutie útoku s použitím vzdušných dronov proti zariadeniam na území Ruska. "Systémy protivzdušnej obrany zničili 36 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad Čiernym morom a severozápadnou časťou Krymského polostrova," dodalo ministerstvo.

Počet ukrajinských útokov na územie Ruska sa zvýšil po spustení protiofenzívy ukrajinských síl v júni. Ich cieľom je pritom často Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Práve tam sa totiž nachádza základňa ruskej Čiernomorskej flotily a cez Krym vedie aj dôležitá zásobovacia trasa ruských jednotiek na juhu a východe Ukrajiny, píše AFP.

Rusko a Ukrajina sa ocitli v patovej situácii a mali by konať

Bieloruský líder Alexander Lukašenko je presvedčený o tom, že Rusko a Ukrajina sa vo vojne ocitli v patovej situácii a mali by zasadnúť k rokovaciemu stolu a diskutovať o ukončení konfliktu. Lukašenko, ktorý je najbližším spojencom Moskvy, to podľa agentúry Reuters povedal vo videu zverejnenom na webe bieloruskej štátnej agentúry Belta.

"Problémov je dosť na oboch stranách a celkovo je situácia teraz vážne patová: Nikto nemôže nič urobiť a podstatne posilniť alebo posunúť svoju pozíciu," povedal Lukašenko o konflikte, ktorý pred viac ako 20 mesiacmi vyvolalo Rusko.

"Musíme si sadnúť k rokovaciemu stolu a dôjsť k dohode," poznamenal tiež autoritársky vodca Bieloruska. "Ako som už raz povedal: Netreba žiadne predbežné podmienky. Hlavné je, aby bol vydaný príkaz 'stop', "myslí si.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naposledy v sobotu zopakoval, že z jeho pohľadu jedinou cestou, ako ukončiť vojnu, je naplniť jeho desaťbodový mierový plán, ktorý počíta s úplným obnovením ukrajinskej teritoriálnej integrity. Bielorusko síce svojich vojakov do bojov nevyslalo, ale poskytlo Rusku k útoku proti Ukrajine svoje územie. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev.

Viac o téme: RuskoVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineVlaidmir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu