Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Český rezort zahraničia varuje pred cestovaním do tejto krajiny: Problémom je aktivista

Aktivista Rasmus Paludan
Aktivista Rasmus Paludan (Zdroj: Youtube/SwedenRoyals)

PRAHA - Občania Českej republiky sa zo sociálnych sietí dozvedeli, že rezort diplomacie varuje pred možným terorizmom v istej európskej krajine. Prvá infomácia prišla od polície poškodeného štátu, ktorý hovoril o zvýšenom počte útokov. Spálenie koránu pred tureckým veľvyslanectvom bol len slabý odvar toho, čo sa v tejto krajine skutočne deje.

archívne video

Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pri cestách do Švédska si majú dávať českí turisti obzvlášť pozor. Výstrahu uverejnilo ministerstvo zahraničných vecí ČR na svojom webe. Upozornenie súvisí s nedávnym pálením koránu vo viacerých európskych metropolách. Ako sa uvádza, obyvatelia majú byť obozretní pri návštevách miest a lokalít s väčšou hustotou ľudí. 

"Občanom sa odporúča obozretnosť pri návšteve verejných miest s vysokou koncentráciou osôb. Terčom útoku by sa mohli stať napr. cirkevné objekty (kostoly, modlitebne) alebo nákupné centrá. Treba dbať na zvýšenú opatrnosť a pri náznaku podozrivej činnosti kontaktovať príslušné miestne orgány (polícia)," uviedol rezort diplomacie.

Pálenie koránu

Zo Švédska sa v poslednom čase šíria veľmi znepokojivé správy. Polícia hovorí o náraste kriminality a hrozby ďalších útokov. Švédski muži zákona sa odvolávajú na incident, pri ktorom dánsky aktivista Rasmus Paludan spálil korán pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme. Ďalšie podobné protesty boli už v krajine zakázané. 

Turci sú okrem Maďarov poslední, kto zatiaľ neschválil žiadosť Švédska o vstup do NATO. Napriek tomu, že Štokholm Paludanovu akciu odsúdil, Ankara zrušila plánované švédske návštevy a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Švédom pohrozil, že bez rešpektovania islamu sa do NATO nedostanú. Paludan si dokonca pohadzoval Korán na jednom z protestov dovtedy, kým sa celý nerozpadol. Aj napriek tomu v tejto "hre" pokračoval. 

Registrácia 

Švédska bezpečnostná služba Säpo konštatovala, že medzinárodná reakcia na udalosti pred veľvyslanectvom z minulého mesiaca bola rozsiahla a že v dôsledku sa bezpečnostná situácia vo Švédsku zhoršila. Ministerstvo zároveň vyzvalo cestovateľov k registrácii do databázy DROZD a sledovaniu aktuálnych odporúčaní. V nadväznosti na pálenie koránu vo Švédsku vydal český generálny konzulát 1. januára varovanie pred zvýšeným nebezpečenstvom teroristických útokov v tureckom Istanbule.
 

Viac o téme: KoránUpálenieŠvédskoRasmus Paludan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu