Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hrozivé dôsledky vojny: Pre konflikty v Afganistane nezaočkovali proti obrne milióny detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

KÁBUL - V dôsledku prebiehajúcich ozbrojených konfliktov v Afganistane nebola tento rok podaná vakcína proti detskej obrne najmenej 3,4 milióna detí. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšieho pracovníka z očkovacej kampane.

Afganské ministerstvo zdravotníctva spustilo päťdňové celoštátne očkovanie proti detskej obrne od 30. novembra do 4. decembra, v rámci ktorého plánovalo podať vakcínu najmenej 9,9 milióna detí, uviedol Mír Džán Rásik z vakcinačnej kampane.

Zdravotníci však podľa jeho slov mohli zaočkovať len 6,5 milióna detí v celkovo 34 afganských provinciách. Zdravotnícke tímy sa totiž nedostali do provincií ako Helmand na juhu, Ghazní na juhovýchode a Baghlán, Kundúz a Tachár na severe, kde operujú ozbrojené skupiny ako hnutie Taliban, ktoré neumožnilo prístup zdravotníkov do oblastí pod svojou kontrolou.

Hovorca Talibanu pre DPA povedal, že predtým sa takéto kampane v niektorých provinciách používali na zhromažďovanie tajných informácií. Podľa Rásika okrem vojny ministerstvu v poskytovaní životne dôležitej zdravotnej služby zabránili aj niektoré sociálne bariéry.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva sa v Afganistane zatiaľ vyskytlo najmenej 56 prípadov detskej obrny. Ďalšími dvoma krajinami, kde ešte detskú obrnu úplne neodstránili, sú Pakistan a Nigéria. Nákazlivá choroba postihuje najmä deti do piatich rokov. Nedá sa liečiť, ale dá sa jej predísť očkovaním.

Viac o téme: OčkovanieDetská obrnaKábulAfganistanOzbrojené konflikty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu