Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Útok nožom v Tunisku: Zahynul príslušník Národnej gardy, ďalší sa zranil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TUNIS - Jeden príslušník tuniských bezpečnostných zložiek prišiel o život a ďalší utrpel zranenia pri nedeľnom útoku nožom v tuniskom prístavnom meste Súsa. Trojicu útočníkov pri následnej prestrelke zastrelili. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu tuniskej Národnej gardy.

Hovorca zároveň označil napadnutie za "teroristický útok" a  zabitého príslušníka Národnej gardy za "mučeníka". Útok sa odohral v turistickej oblasti mesta ležiaceho asi 140 kilometrov južne od tuniskej metropoly Tunis. Zatiaľ sa k nemu neprihlásila žiadna extrémistická organizácia.

Traja ozbrojení útočníci najprv autom vrazili do dvoch členov hliadky bezpečnostných a vzápätí ich napadli nožom. Jedného z nich pritom usmrtili a ďalšieho zranili. Pri potýčke sa útočníkom zároveň podarilo bezpečnostným silám odcudziť zbrane i vozidlo. Bezpečnostné sily následne útočníkov začali prenasledovať a počas prestrelky všetkých troch zastrelili.

Za posledné roky došlo v Tunisku k viacerým džihádistickým útokom, pri ktorých prišli o život najmä členovia bezpečnostných zložiek, civilisti, ale aj zahraniční turisti. K väčšine z útokov sa neskôr prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). V marci 2015 počas ozbrojeného útoku v múzeu Bárdú (Bardo) v hlavnom meste zastrelili jedného policajta a 21 návštevníkov. O tri mesiace neskôr v hoteli v prístavnom meste Súsa zastrelili 38 turistov, najmä Britov. Hoci sa situácia odvtedy zlepšila, v Tunisku naďalej pretrváva výnimočný stav.

Viac o téme: Nôžúmrtieútok Tunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu