Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Nemilosrdný trest za bombový útok v Kábule: Popravia 11 usvedčených teroristov

Za teror v Kábule popravia 11 usvedčených teroristov
Za teror v Kábule popravia 11 usvedčených teroristov (Zdroj: SITA/AP Photos/Massoud Hossaini)

KÁBUL - V Afganistane sa chystajú po stredajšom bombovom útoku v Kábule popraviť dovedna 11 usvedčených teroristov. Poprava sa podľa zdroja agentúry DPA z afganského prezidentského paláca uskutoční na základe dekrétu, ktorý dnes podpísal afganský prezident Ašraf Ghaní.

Televízia Tolo TV uviedla, že medzi odsúdenými teroristami sú bojovníci z radikálneho islamistického hnutia Taliban, ale tiež teroristickej siete rodového klanu Hakkáníovcov. Vedenie afganskej bezpečnostnej služby v noci nadnes vyhlásilo, že plán stredajšieho útoku v diplomatickej štvrti Kábulu bol vypracovaný sieťou Hakkáníovcov a pakistanská spravodajská služba - vojenská rozviedka ISI - sa na ňom priamo podieľala a koordinovala ho.

Hakkáníovci sú obzvlášť brutálna povstalecká skupina, ktorá veľmi tesne spolupracuje s fundamentalistickým hnutím Taliban. Afganistan dlhodobo podozrieva Pakistan z podpory tohto klanu i ochrany vedenia a radových členov Talibanu.

K zodpovednosti za stredajší útok, ktorý si vyžiadal zhruba 90 obetí na životoch a vyše 460 zranených, sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. Podozrenie z krviprelievania však padlo na hnutie Taliban a teroristickú organizáciu Daeš. Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid ale účasť na útoku poprel a zároveň odsúdil, že bol namierený proti civilistom. 

Viac o téme: PopravaKábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu