Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Juncker: Európa potrebuje mať lepšie vzťahy s Ruskom, aj keď to nie je "sexy"

Jean Claude-Juncker
Jean Claude-Juncker (Zdroj: SITA)

PASSAU – Európa musí zlepšiť svoj vzťah s Ruskom a o niečom takom by nemal rozhodovať Washington. Vyhlásil to dnes predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Európska únia sa vlani pripojila k Spojeným štátom a takisto uvalila sankcie na Rusko za to, že anektovalo ukrajinský Krymský polostrov. EÚ a USA ešte sprísnili sankcie, keď separatisti podporovaní Ruskom začali povstanie na východe Ukrajiny.

Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa ďalej zhoršili, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil bombardovanie v Sýrii proti odporcom prezidenta Bašára Asada. 
Juncker vyhlásil, že napätie vo vzťahu s Ruskom treba zmierniť - aj napriek tomu, že to nie je veľmi populárne. 

"Musíme sa snažiť o praktický vzťah s Ruskom. Nie je to sexy, ale v danom prípade to musí tak byť, nemôžeme takto ďalej pokračovať," vyhlásil Juncker na podujatí v juhonemeckom meste Passau. Jeho výroky citovala tlačová agentúra Reuters. 

Americký prezident Barack Obama minulý týždeň obvinil Putina, že z bezradnosti bráni rozpadávajúci sa autoritársky sýrsky režim a svojho spojenca Asada. 

Juncker však naznačil, že Európa by mala zaujať odlišný postoj. "K Rusku treba pristupovať slušne. Nemôžeme si nechať náš vzťah s Ruskom diktovať od Washingtonu," dodal šéf EK. 
Sankcie EÚ majú byť koncom tohto roka predĺžené a zatiaľ je únia jednotná v tom, že ich zachová - hoci niektoré členské štáty situáciou vážne trpia, aj preto, že Rusko zaviedlo protisankcie na dovoz západných potravinových produktov. 

Juncker tiež spomenul, že utečenecká kríza bude trvať niekoľko rokov. 

Viac o téme: Jean-Claude Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu