Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spojené štáty podozrievajú Rusov z útoku na Irán: Štipľavá odpoveď priamo z Moskvy!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Spojené štáty majú podozrenie, že štyri ruské rakety s plochou dráhou letu odpálené z Kaspického mora na Sýriu dopadli na iránske územie. Irán poprel, že by na jeho územie dopadlo niekoľko ruských riadených rakiet. Uviedla to iránska tlačová agentúra FARS.

Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké armádne zdroje. Ruské ministerstvo obrany haváriu rakiet poprelo. Nehoda mala ruské rakety podľa Reuters postihnúť v stredu, kedy ruské raketové útoky začali. Ruská armáda ostreľuje ciele v Sýrii raketami tohto typu zo štyroch krížnikov operujúcich v juhozápadnom sektore Kaspického mora. Rakety, ktorých bolo v stredu odpálených 26, podľa ruského velenia prelietavajú iránskym územím, ale vyhýbajú sa obývaným oblastiam.

Zástupcovia Pentagonu nemajú podľa Reuters žiadne informácie o tom, či ruské rakety v Iráne spôsobili nejaké škody. Zdroje agentúry sú anonymné, pretože činitelia ministerstva obrany USA nie sú oprávnení o záležitosti verejne hovoriť. Ministerstvo zahraničia USA v reakcii na správu Pentagonu oznámilo, že pád ruských rakiet v Iráne nemôže potvrdiť.

Hovorca ministerstva oznámil, že minister zahraničia John Kerry o ruských útokoch v Sýrii dnes telefonicky hovoril so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom. Upozornil ho, že väčšina ruských úderov nemieri na bojovníkov Islamského štátu. Žiadne rozhodnutie "na taktickej úrovni" ale podľa hovorcu počas rozhovoru nepadlo.

Rusi nechcený útok na Irán popierajú

Ruské ministerstvo obrany informáciu Pentagonu poprelo s tým, že všetky rakety, odpálené smerom na Sýriu, dopadli na cieľ. Armáda údajne zaznamenáva stav zvoleného cieľa pred aj po údere. "Aj keď je pre našich kolegov v Pentagone náš stredajší útok vysoko presnou zbraňou proti infraštruktúre Islamského štátu v Sýrii nepríjemný a nečakaný, všetky naše rakety vypustené z lodí našli svoje ciele," citovala hovorcu ruskej armády agentúra TASS.

Ruské rakety vraj zabili iránske kravy

Americké noviny Washington Post informujú s odvolaním sa na iránsku zdroje, že neidentifikovateľné objekty dopadli neďaleko mesta Takab a zabili niekoľko kráv. Na záberoch iránskeho portálu je vidieť miesta dopadu týchto objektov. Zatiaľ sa nedá oficiálne potvrdiť, či išlo o ruské rakety.

V oblasti Aleppa prišiel o život iránsky vojenský poradca

Iránsky vojenský poradca s hodnosťou generála prišiel o život v oblasti sýrskeho mesta Aleppo. Informovala o tom v Libanone sídliaca televízna stanica al-Majádín. Televízia v titulkoch uviedla, že ide o Hosejna Hamdáního. Nepresnila okolnosti jeho smrti a ani to, či zomrel v meste Aleppo, alebo v provincii.     

V občianskej vojne v Sýrii, ktorá trvá od marca 2011, je Irán je spolu s Ruskom spojencom vlády a armády prezidenta Bašára Asada. Po boku sýrskych vládnych síl proti protivládnym povstalcom bojujú aj jednotky proiránskeho šiitského libanonského hnutia Hizballáh. Vojenskú podporu vládnej armáde od 30. septembra poskytuje Rusko, ktoré cielenými náletmi likviduje infraštruktúru Islamského štátu. Paralelne s tým v náletoch v Sýrii pokračuje aj koalícia vedená USA.

Vstup Ruska do konfliktu v Sýrii vyvolal nevôľu západných spojencov i umiernenej sýrskej opozície, ktorá tvrdí, že ruské lietadlá sa nezameriavajú len na bašty IS, ale aj na umiernených povstalcov, pričom pri útokoch dochádza údajne i k obetiam na životoch z radov civilistov. Rusko tieto tvrdenia odmieta. 

Viac o téme: RuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu