Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Európska únia odsúdila vystupňovanie násilia na východe Ukrajiny

Frederica Mogheriniová Zobraziť galériu (2)
Frederica Mogheriniová (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Európska únia v utorok ostro odsúdila porušovanie prímeria na východe Ukrajiny. Obnovené vyostrenie konfliktu si vyžiadalo ďalšie obete na životoch v niekoľkých vládou kontrolovaných oblastiach, kde došlo k útokom.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová uviedla vo vyhlásení, že obnovená eskalácia konfliktu na východe Ukrajiny porušuje "ducha a literu Minských dohôd" o prímerí. "Minské dohody sa musia uplatňovať v dobrej viere - na začiatku musí byť úplné dodržiavanie prímeria a nepredstierané sťahovanie ťažkých zbraní," napísala vo vyhlásení Mogheriniová, ktorú citovali tlačové agentúry DPA a Reuters.

Šéfka diplomacie reagovala na útoky, ku ktorým došlo v pondelok večer a v utorok na oblasť okolo dediny Starohnativka, 50 kilometrov severne od prístavného mesta Mariupol, ktoré je v rukách Kyjeva. Ovládnutie Mariupola by povstalcom pomohlo vytvoriť koridor na Krymský polostrov, ktorý Rusko vlani anektovalo od Ukrajiny.

"Výsledkom útokov je rastúci počet obetí," upozornila Mogheriniová a nepriamo tak obvinila separatistov podporovaných Ruskom. Ukrajina už v pondelok obvinila proruských povstalcov na východe, že podnikajú najťažšie delostrelecké útoky od februára, keď bolo dohodnuté prímerie. Rusko naopak obviňuje z ostreľovania Kyjev.

Spomínaná Minská dohoda, podpísaná vo februári, žiada prímerie medzi ukrajinskými silami a separatistami podporovanými Moskvou, stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie a reformu ústavy, ktorá zaručí východnej Ukrajine väčšiu autonómiu.

Mogheriniová nedala konkrétne odporúčania, ale žiadala nové rozhovory kontaktnej skupiny, pozostávajúcej z Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Európska únia odsúdila vystupňovanie
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: UkrajinaEurópska úniaFrederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu