Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Militanti zverejnili VIDEO s krvavým odkazom pre USA: Popravili ďalšieho uneseného novinára!

Teroristi Islamského štátu zverejnili druhé video s popravou amerického novinára
Teroristi Islamského štátu zverejnili druhé video s popravou amerického novinára (Zdroj: YouTube)

BAGDAD - Teroristi Islamského štátu na internete zverejnili video s názvom Druhý odkaz Amerike, ktoré je údajne svedectvom vraždy amerického novinára Stevea Joela Sotloffa. Práve jeho popravou sa radikáli vyhrážali na augustovom videu, ktoré zachytávalo brutálnu smrť Jamesa Foleyho.

Maskovaný muž s nožom, ktorý má byť vrahom amerického novinára, odkazuje americkému prezidentovi Barackovi Obamovi: „Som späť, Obama. Som späť kvôli tvojej arogantnej zahraničnej politike, ktorá zasahuje Islamský štát. Kvôli náletom na Mosulskú priehradu – a to napriek nášmu predchádzajúcemu varovaniu. Ty, Obama, si svojimi činmi zabil ďalšieho občana USA. Pokiaľ budú na našich ľudí mieriť tvoje rakety, bude náš nôž mieriť na krky tvojich ľudí.“

Príslušníci jednotiek IS varujú aj ďalšie krajiny pred spojenectvom s USA proti Islamskému štátu. Na videu sa súčasne vyhrážajú popravou ďalšieho zajatca. Najbližšie má nasledovať poprava Brita Davida Hainesa.

Aktuálne preverujú video experti, aby potvrdili jeho autenticitu, či ide skutočne o menovaného novinára. Podľa prvých nepotvrdených analýz by vrahom mohol byť muž z Británie, ktorý zabil aj Jamesa Foleyho. Podobne ako Foley, aj Sotloff má na sebe oranžovú kombinézu väzňov z Guantanáma. Američan Steve Joel Sotloff (31) sa narodil na Floride. Ako novinár písal pre The Time, The Christian Science Monitor či The Foreign Policy. V auguste 2013 bol zajatý v severnej Sýrii, informoval britský denník The Independent.

Poprava novinára

Islamský štát sa vyhráža Putinovi: Obsadíme Kaukaz a rozpútame vojnu!

Ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes informovala, že teroristi z organizácie Islamský štát sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi vyhrážajú rozpútaním vojny na Kaukaze.

Prezident ruského Inštitútu pre Blízky východ Jevgenij Satanovskij v rozhovore pre Echo Moskvy uviedol, že "takáto možnosť skutočne existuje", keďže v radoch islamistov "je nemálo" ľudí pochádzajúcich z Ruskej federácie.

Satanovskij upozornil, že IS má "veľmi veľké plány na ovládnutie sveta". Spresnil, že IS už na internete zverejnil mapy sveta, podľa ktorých má byť pod ich kontrolou polovica Afriky a značná časť Európy.

Vo videu sa islamisti vyhrážajú, že rozpútajú vojnu na Kaukaze, osobitne v Čečensku. Svoje posolstvo adresovali osobne Putinovi ako spojencovi sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorému "poskytuje zbrane a muníciu", informovala agentúra Ukrinform odvolávajúca sa na panarabskú televíziu al-Arabíja.

Vo vyhlásení Putina upozorňujú, že lietadlá, ktoré poskytol Asadovi, "pošlú späť" a "s Alahovou pomocou" oslobodia Čečensko i celý Kaukaz.

"Islamský štát je a bude, a bude sa - ak Alah dá - rozrastať," uviedol vo videozázname jeden z islamistov.

"Tvoj trón sa rozkýval a padne, keď podídeme k tebe," varoval Putina jeden z islamistov a dodal: "Už sme na ceste, ak Alah dá".

Hlasy v arabčine sprevádzajú titulky s prekladom do ruštiny, približuje agentúra Ukrinform. Zo záznamu vyplýva, že vznikol na islamistami obsadenom území - na vojenskom letisku Tabaka v sýrskej provincii Rakka.

Ozbrojenci IS aktívne pôsobia na území Sýrie a sú označovaní za najbojaschopnejšie oddiely bojujúce proti Asadovej armáde. IS začal nedávno úspešnú ofenzívu v Iraku, keď obsadil viacero lokalít na západe a severe krajiny a výrazne sa priblížil aj k Bagdadu, pričom sa začal útokom vyhrážať aj ostatným susediacim štátom.

Vzniknutá situácia vyvoláva veľké znepokojenie nielen v regióne, ale aj na Západe, ktorý sa obáva teroristických útokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu