Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hussein a Hisham, vitajte na Slovensku: FOTO dvoch moslimov z americkej väznice Guantanámo!

Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai a Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti Zobraziť galériu (3)
Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai a Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Toto sú oni! Dvaja väzni z Guantanáma sú už na Slovensku. Ministerstvo miesto ich pobytu tají. Nám sa podarilo vypátrať ich totožnosť. Ich celé mená sú Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti (48) a Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai (37).

Slovensko prijalo vo štvrtok ďalších dvoch väzňov z Guantanáma. Ide o občanov Tuniska a Jemenu. "Tak ako v prípade prvých transportov, aj v tomto prípade ide o osoby, ktoré nikdy neboli podozrivé a ani obvinené z trestného činu terorizmu a pre Slovenskú republiku nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti (48)
Zobraziť galériu (3)
Hashim Bin Ali Bin Amor Sliti (48)  (Zdroj: topky)

Bývalých väzňov teraz zaradia do trojročného programu, počas ktorého sa majú integrovať do slovenskej spoločnosti. "Ich ľudské práva budú dodržiavané," ubezpečil Lazarov. Ministerstvo vnútra z bezpečnostných a taktických dôvodov neprezradí, kde bude miesto ich pobytu.

Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai (37)
Zobraziť galériu (3)
Husayn Salim Muhammad Al-Mutari Yafai (37)  (Zdroj: topky)

Americký prezident Barack Obama dal zatvoriť americkú vojenskú základňu Guantánamo na Kube v roku 2009. "Už vtedy sme sa pripojili k iniciatíve niektorých členských štátov NATO, EÚ a iných krajín a v roku 2010 sme prijali tri osoby, ktoré boli zadržiavané v tejto väznici, a poskytli sme im podmienky na to, aby v Európe mohli začať nový život," pripomína Lazarov. Išlo o mužov z Egypta, Azerbajdžanu a Tuniska. Na konci minulého roka prijalo Slovensko ďalších troch bývalých väzňov - ujgurských Číňanov.

Je to už tretíkrát

Ministerstvo obrany USA oznámilo, že traja väzni z americkej vojenskej základne Guantánamo na Kube, ktorých prijala Slovenská republika, sú poslednými troma čínskymi občanmi ujgurskej národnosti, ktorých prepustili z Guantánama. Stalo sa tak koncom roka 2013. Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby vtedy v oznámení uviedol, že troma prepustenými sú Yusef Abbas, Hajiakbar Abdulghupur a Saidullah Khalik.

"Spojené štáty sú vďačné vláde Slovenska za toto humanitárne gesto a jej ochotu podporiť snahy USA o uzavretie väzenského zariadenia na základni Guantanamo Bay," píše sa vo vyhlásení. "Tento presun a presídlenie je významným medzníkom v našej snahe uzavrieť väzenské zariadenie na základni."

Kirby dodal, že po prepustení trojice Ujgurov sa počet väzňov momentálne zadržiavaných v Guantáname znížil na 155.

Traja muži prevezení z Guantánama na Slovensko patrili k 22 Ujgurom, členom moslimskej menšiny žijúcej v západnej Číne, ktorých zadržali v Afganistane ako podozrivých spojencov Talibanu a poslali na základňu na Kube na vypočúvanie, uviedla tlačová agentúra AP.

Podľa amerického denníka New York Times uniknuté spisy týchto troch väzňov ukazujú, že armáda USA najneskôr v roku 2003 dospela k záveru, že nie sú spojení s al-Káidou ani s niektorým z lídrov Talibanu. O ich prepustení napokon rozhodol americký súd v októbri 2008.

Prvýkrát sme prijali väzňov z Guantanáma v roku 2010. Išlo o Egypťana, Tunisana a občana Azerbajdžanu, ktorí boli na Kube väznení približne osem rokov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu