Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Ohromné ohňostroje, jedlé konfety, voňavý sneh: Takto svet oslávil príchod roka 2014

Silvester 2013 v USA Zobraziť galériu (37)
Silvester 2013 v USA (Zdroj: SITA)

NEW YORK/BERLÍN/PARÍŽ/LONDÝN - Milióny ľudí v Európe a Amerike oslavovali v noci na dnes príchod Nového roka. More ľudí - podľa niektorých odhadov milión - sa zišlo na mrazivom newyorskom námestí Times Square k tradičnému odpočítavaniu poslednej minúty do polnoci pri spúšťaní obrej krištáľovej gule. Niektorí návštevníci dorazili v predstihu 12 hodín pred vyvrcholením zábavy, ďalší sa uspokojili s priamym prenosom.

USA

"Je to tu neskutočné. Tie svetlá a gule, hudba, všetci ľudia. Je to zábavné. Televízia to nedokáže sprostredkovať, musíte tu byť, aby ste uverili," povedala agentúre AP dvadsaťročná študentka Kerrie McConaghyová.

Times Square

Seattle

NEMECKO

V Berlíne sa pri Brandenburskej bráne zišli státisíce ľudí na obrovskom koncerte, ktorý o polnoci vyvrcholil tradičným ohňostrojom. Berlínske úrady odhadli počet návštevníkov v nemeckej metropole na dva milióny.

Silvester 2013 v Nemecku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

"Dav, rozkladajúci sa na dva kilometre, tancoval v rytme populárnych piesní speváka Heina či techna skupiny Scooter a o polnoci mohol obdivovať nebo ožiarené ohňostrojom nad Brandenburskou bránou. Asi 6.000 odpálených rakiet iskrilo na oblohe desať minút," opísala agentúra AFP.

Berlín

BRITÁNIA

 V Londýne sa pred sláviacimi davmi o polnoci rozžiarilo obrie koleso London Eye. Londýnčania ako prvý mali príležitosť okúsiť ohňostroj, umožňujúci si udalosť vychutnať nielen zrakom a sluchom, ale aj ďalšími zmyslami. Jedlé konfety mali banánovú príchuť, parfumované bublinky voňali po pomarančoch a sneh po broskyniach.

Londýn

FRANCÚZSKO

V Paríži sa oslavovalo na Elysejských poliach, kde sa pod dohľadom asi 9.000 policajtov a hasičov zišlo na 300.000 ľudí.

Paríž

TALIANSKO

V Ríme i Benátkach si tisíce ľudí vypočuli silvestrovské koncerty. 

BRAZÍLIA

Viac ako štvrťhodinová pyrotechnická show sprevádzala aj silvestrovskú zábavu na pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa podľa miestnych úradov zišlo približne 2,3 milióna ľudí. Ďalších 40.000 turistov prizeralo z palúb vyhliadkových lodí. Ohňostroj, riadený počítačovým programom, si vyžiadal 24 ton pyrotechniky a v explóziách prevládala modrá, zelená a žltá, čiže farby národného tímu, ktorý patrí k favoritom nadchádzajúcich majstrovstiev sveta vo futbale.

Rio de Janeiro

UKRAJINA

V Kyjeve sa na námestí Nezávislosti zišlo najmenej 100.000 Ukrajincov, ktorí spoločne spievali štátnu hymnu. Okrem pokusu zapísať sa do Guinnessovej knihy rekordov išlo podľa agentúry AP aj o podporu pre integráciu s Európskou úniou. 

Ústredné kyjevské námestie je už dlhšie ako mesiac dejiskom masových protestov proti rozhodnutiu prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať dohodu o pridružení k Európskej únii. Desiatky tisíc Kyjevčanov tak spievali, že "Ukrajina ešte nezahynula" aj ako výraz vzdoru proti súčasnej vláde, ktorá sa priklonila radšej k dohode s Moskvou, než s Bruselom. 

Rekord v masovom spevu štátnej hymny drží od vlaňajšieho mája 121.653 Indov. Zatiaľ nie je zrejmé, či tento rekord padol, alebo nie. 

Silvester 2013 na Ukrajine
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

"Je dôležité byť tu s našimi ľuďmi," každopádne usúdil Serhij Holota, ktorý na námestie prišiel so ženou a synom. Dianie na námestí Nezávislosti podľa neho predstavuje aj príklad pre deti, "ako žiť v slobodnej občianskej spoločnosti".

"Je pekné byť tu vo všedný deň a je dôležité byť tu spolu s ďalšími vo sviatok," povedala AP štyridsaťročná Tamara Tivonenková. Nový rok je na Ukrajine, podobne ako v ďalších postsovietskych štátoch, najobľúbenejším sviatkom roka. 

RUSKO

V Rusku sa vzhľadom k nedávnym teroristickým útokom vo Volgograde odohrával Silvester za prísnejšieho dohľadu polície. Počas osláv "nedošlo k žiadnej mimoriadnej situácii", uviedla agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Moskva

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu