Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Putin o vládnom chemickom útoku v Sýrii: Je to úplný nezmysel!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

VLADIVOSTOK - V čase, keď sýrska vláda víťazí vo vojne, použitie chemických zbraní z jej strany by bolo "úplným nezmyslom", vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. USA vyzval, aby upustili od útoku na Sýriu. Šéf Bieleho domu Barack Obama, laureát Nobelovej ceny za mier, by si mal podľa Putina uvedomiť, aký účinok by mal útok na civilistov.

Americká administratíva v piatok oznámila, že plánuje obmedzenú vojenskú akciu, aby potrestala režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada za "brutálny a ohavný" chemický útok z minulého týždňa na predmestí Damasku. USA tvrdia, že o život prišlo viac ako 1400 ľudí.

Putin ale podľa agentúry Reuters žiada dôkaz, že za útokom bol Asad. Barack Obama by mal podľa neho predložiť dôkaz inšpektorom OSN a Bezpečnostnej rade OSN. Putin na margo útoku povedal, že bol provokáciou zo strany "tých, ktorí chcú vtiahnuť ďalšie krajiny do sýrskeho konfliktu a chcú získať podporu mocných členov medzinárodnej arény, najmä Spojených štátov".

Putin povedal, že svetové veľmoci by mali o Sýrii diskutovať na schôdzke lídrov skupiny G20 v Petrohrade na budúci týždeň. "Je to dobrá platforma pre diskusiu o probléme. Prečo ju nevyužiť?" dodal šéf Kremľa.

Sýrski povstalci chcú využiť očakávaný americký útok

Opoziční bojovníci v Sýrii sa pripravujú na ofenzívu, v rámci ktorej chcú využiť očakávanú americkú vojenskú intervenciu. Oznámil to dnes veliteľ povstalcov Kásim Saadaddín. Zdôraznil však, že nemajú žiadny plán koordinácie so zahraničnými silami.

"Nádej spočíva vo využití výhody, keď budú niektoré oblasti oslabené inými útokmi. Niektorým skupinám sme nariadili, aby boli pripravené v každej provincii, aby pripravili svojich bojovníkov, keď príde útok," povedal pre agentúru Reuters Saadaddín, bývalý plukovník sýrskej armády, v súčasnosti hovorca povstaleckej Najvyššej vojenskej rady.

"Dostali vojenský plán, ktorý obsahuje prípravy na útok na niektoré ciele, ktoré, ako očakávame, budú zasiahnuté pri zahraničnom údere," povedal Saadaddín s tým, že plán pripravili bez pomoci zo strany zahraničných veľmocí. Dodal, že USA ani Francúzsko im neponúkli žiadne informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu