Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Sýrii boli použité chemické látky, Moskva stiahla svojich občanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Špeciálny vyslanec OSN a Ligy arabských štátov Lachdar Brahími povedal v stredu, že je zrejmé, že počas útoku 21. augusta boli v Sýrii použité chemické látky, ktoré zabili stovky ľudí.

V rozhovore s novinármi v Ženeve o podozrivom chemickom útoku Brahími povedal: "Zdá sa, že bola použitá nejaká látka, ktorá zabila veľa ľudí. Stovky. Určite viac ako 100, niektorí vravia, že 300, iní že 600, 1000 či možno viac ako 1000 ľudí".

Alžírčan Brahími je poradcom a vyslancom OSN, od augusta 2012 je špeciálnym vyslancom OSN a Ligy arabských štátov v Sýrii.

Moskva stiahla zo Sýrie svojich občanov

Moskva evakuovala zo Sýrie dvoma lietadlami 116 občanov Ruska ako aj občanov iných bývalých sovietskych štátov, uviedlo v stredu ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Prvé lietadlo s 89 osobami odletelo v utorok a pristálo na moskovskom letisku Domodedovo.

"Väčšinou to boli ženy a deti," uviedla Irina Rossiusová, hovorkyňa ministerstva. Druhé lietadlo so zvyšnými osobami odletelo v stredu. Prvé lietadlo tiež viezlo do Sýrie humanitárnu pomoc, väčšinou konzervy a cukor.

Rusko vyviezlo svojich občanov zo Sýrie v čase možného útoku západných a arabských krajín na Sýriu, ktorej režim údajne 21. augusta požil proti svojim oponentom a povstalcom chemické zbrane.

Rusko, ktoré stojí na strane al-Asada, dlhodobo vetuje všetky protisýrske rezolúcie a sankcie v Bezpečnostnej rade OSN a teraz varuje, že útok na Sýriu bude mať katastrofické následky. Od vypuknutia konfliktu v marci 2011 zomrelo v Sýrii už viac ako 100 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu