Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Smrť Češiek v Hurghade: Otec objavil bezvládnu Moniku (†36) aj dcéru Klárku (†8)!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: panoramio.com, facebook)

PRAHA/KÁHIRA - V egyptskom letovisku Hurghada včera našli smrť Monika K. (36) a jej dcérka Klárka (8) z českej Karvinej. Manžel a otec Peter zostáva v nemocnici v stabilizovanom stave a komunikuje s lekármi. Príčinou tragédia je pravdepodobne otrava jedlom. Kde sa k nemu však rodina dostala, zatiaľ nie je známe, keďže nikto iný z hotela Titanic Palace žalúdočnými a črevnými problémami netrpí.

Česká televízia s odvolaním sa na príbuzných rodiny uviedla, že trojicu v pondelok postihli žalúdočné ťažkosti, ktoré sa Česi pokúsili zmierniť liekmi dovezenými z domova. Muž sa nad ránom zobudil a objavil bezvládne telá manželky a dcéry; dievčinu sa neúspešne pokúsil oživiť a nakoniec išiel na recepciu po pomoc. Príbuzní tiež tvrdia, že rodina jedla výhradne v hoteli.

Sestra muža v rozhovore s Českou televíziou uviedla, že brat teraz dostáva infúzie a že mu lekári vypumpovali žalúdok. O tom, či majú problémy aj iní hoteloví hostia, vraj brat nemá informácie, lebo je v kontakte len s delegátkou cestovnej kancelárie. Pacient je hospitalizovaný v nemocnici Thebs Hospital, kde má zaistenú kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Ak to bude potrebné, je ERC Európska poisťovňa pripravená prepraviť do Egypta ďalšieho rodinného príslušníka postihnutej rodiny.

Smrť Češiek v Hurghade:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: panoramio.com, facebook)

"Preživší klient je v súčasnej chvíli v mestskej nemocnici a jeho stav je stabilizovaný, komunikuje s lekármi aj s naším egyptským zástupcom," doplnil hovorca cestovnej kancelárie Blue Style. "Je v pomerne dobrom stave, takže by mohol opustiť nemocnicu," uviedla dnes hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Johana Grohová. Na možnú otravu jedlom ukazuje nepotvrdená informácia ČTK o tom, že trojica údajne navštívila reštauráciu typu à la carte, kde mohla dostať odlišné jedlo ako ostatní hoteloví hostia.

Hotelový komplex Titanic Palace je veľmi rozľahlý - tvoria ho celkovo dva hotely; má kapacitu 4100 klientov a je považovaný za areál vhodný pre rodiny s deťmi. Nachádza sa tu hneď niekoľko reštaurácií a barov. Raňajky, obedy a večere sú ponúkané v dvoch hlavných reštauráciách Cleopatra a Antonio. Potom sú tu ešte dve reštaurácie à la carte, ktoré servírujú mexickú a japonsko-čínsku kuchyňu. Ďalej sa v komplexe nachádzajú tri bary, z toho jeden pri bazéne. Cestovná kancelária Blue Style má teraz v Titanic Palace 177 klientov.

Smrť Češiek v Hurghade:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: panoramio.com, facebook)

Kamarátka zosnulej si však nemyslí, že by rodina zbytočne riskovala svoje zdravie. "Pochybujem, že by jedli niečo len tak z ulice. Monika bola veľmi opatrná, už preto, že vlani tam tiež mala ona aj dcéra hnačku. Neviem si preto vysvetliť, ako je možné, že to dopadlo tak tragicky. Nerozumiem tomu. Napadá ma jedine to, že Monika mala pred odchodom organizmus oslabený virózou," dodáva žena, s ktorej rodinou zvykli chodiť páry na spoločné dovolenky.

"Je to pravda, jazdili sme spoločne na letné i zimné dovolenky, ale pretože pri mori sme boli vlani, tento rok sme sa rozhodli zmeniť plány a ísť do termálnych kúpeľov. Monika s Petrom ale chceli znovu do Egypta. Veľmi sa tešili, hlavne Monča. Hovorila, že si potrebuje oddýchnuť. Dobre to tam poznali," hovorí pre idnes.cz žena, ktorá si neželá zverejniť meno ani priezvisko postihnutej rodiny s ohľadom na ich blízkych.

Podľa Vlastimila Divokého, zástupca ERC Európskej poisťovne, zabezpečila poisťovňa v hoteli lekársku starostlivosť pre prípad, že by to ďalší Česi potrebovali - je prítomný miestny lekár s česky hovoriacou zdravotnou sestrou. "Prevoz tiel zaistíme, hneď ako to bude možné," dodal Divoký.

Vlani v zahraničí podľa štatistík ministerstva zahraničia zomrelo 363 Čechov, čo je výrazne menej ako v roku predchádzajúcom, kedy to bolo 417. V posledných deviatich rokoch bol najhorší rok 2007, kedy bolo mŕtvych 494.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu