Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Parník zachránil stroskotanca: Prežil tri dni na rozbúrenom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photos.com)

SYDNEY - Výletný parník Orion dnes zachránil francúzskeho jachtára, ktorý pred troma dňami stroskotal na rozbúrenom mori pri Tasmánii. Alain Delord bol na sólo plavbe okolo sveta a jachtu musel opustiť, pretože bola ťažko poškodená. Tri dni strávil na záchranej plti uprostred vysokých vĺn.

O Delordovej anabázi informovala Austrálska námorná záchranná služba (AMSA). AMSA s ním bola v rádiovom kontakte. Jej hovorca oznámil, že jachtár nie je ranený. Šesťdesiatštyriročný Francúz bude dopravený do Hobartu v Tasmánii.

Na sólo plavbu okolo sveta sa vydal na jachte Tchouk Tchouk Nougat dlhej 10,5 metra. Vo vzdialenosti asi 900 kilometrov od Tasmánie, keď bol na ceste cez 80 dní, ho ale stretla silná búrka, pri ktorej bolo plavidlo vážne poškodené a zlomil sa mu sťažeň.

Najbližšie k miestu bola výletná loď Orion, ktorá viezla turistov z Antarktídy. Jej kapitán Mike Taylor sa ešte ráno obával, že sa k stroskotancovi nedostane do večera a že Delord bude musieť na plti stráviť tretiu noc. Nad Delordom prelietavali lietadlá, ktoré mu v sobotu zhodili potraviny a pitnˇú vodu, vysielačku a tiež kombinézu.

Taylor, ktorý sa nakoniec na miesto dostal včas, povedal, že Delord musí byť po troch dňoch a dvoch nociach na šírom oceáne vyčerpaný. Fakt, že bol schopný vyloviť potraviny, ktoré mu zhodili, ale svedčí o tom, že si uchoval dostatok síl. Podľa AMSA je to veľmi skúsený moreplavec. Na cestu vyplával vlani v októbri zo západofrancouzského Crouesty. Má za sebou niekoľko transatlantických plavieb a tiež niekoľko sólo ciest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu