Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Putin je podľa komentátora časopisu Forbes najnesympatickejší človek na zemi

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Za najnesympatickejšieho človeka na svete označil komentátor časopisu Forbes ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého prirovnal ku Stalinovi. "Stal sa (Putin) v rannej mladosti pracovníkom KGB (sovietska tajná služba) a dodnes je spojený so špeciálnymi službami. Je to jeho náboženstvo," napísal Paul Johnson.

Autor nabáda, aby sme nezabúdali, že nehľadiac na búrlivý rozvoj Číny je Rusko "z vojenského hľadiska oveľa silnejšie ako Čína a v určitom zmysle dokonca aj silnejšie ako USA". Podľa neho má Rusko "najväčší jadrový arzenál na svete". A Putin tieto strašné zbrane osobne kontroluje. Podľa informácií pozorovateľov zrejme chráni Putina toľko ľudí, koľko chránilo aj paranoidného Stalina v posledných rokoch - okolo 250.000 pracovníkov špeciálnych služieb.

A rezidencií má Putin približne tiež rovnako, ako mal Stalin - dve desiatky. Rozdiel je v tom, že niektoré Stalinove rezidencie boli tajné, zatiaľ čo Putinovej sú všetky, aspoň sa tak domnievame, známe. Samozrejme je celkom možné, že má aj iné, ktoré sú určené na použitie v čase vojny alebo pre mimoriadne situácie. Rozdiel medzi oboma politikmi je aj v tom, že Stalina nezaujímali peniaze a luxus. Napríklad zvyčajne spal na gauči.

"Putin miluje bohatstvo, rád hromadí majetok, aj keď je krajne nevkusný," píše Johnson. Putin je napríklad hrdý na svoju kolekciu hodiniek, ktorá má odhadom hodnotu viac ako 600.000 dolárov. Jeho vila na brehu Čierneho mora má hodnotu okolo miliardy dolárov a je vybavená všemožným drahým zariadením. Má tiež jachtu v hodnote okolo 50 miliónov dolárov a desiatky lietadiel.

Autor nachádza ešte jeden rozdiel medzi Putinom a Stalinom. Stalin plne kontroloval telefonickú sieť, a to vrátane tajných sietí používaných KGB. Ani šéf jeho tajnej polície Lavrentij Berija si nemohol zatelefonovať, aby to Stalinove bezpečnostné sily nevedeli. Dnes taký monopol na komunikácie neexistuje. Prípadní "sprisahanci sa môžu proti Putinovi dohovárať", bez toho aby o tom on vedel.

Putin zrejme riadi svoju propagandistickú mašinériu a v tlači sa objavujú jeho kuriózne príbehy so zvieratami. Tým sa Stalin nikdy nemusel obťažovať. Všetka publicita bola vtedy v rukách štátu. Nakoniec Putina odstráni niekto z jeho súperov, ale Putin neodíde bez boja, púšťa sa na záver do prognóz Paul Johnson a nevylučuje, že to môže byť aj vražda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu