Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Pátranie po zavalených pokračuje, 130 vojakov zrejme neprežilo

Na tomto mieste, pri ľadovci Siačen, zavalilo vojakov
Na tomto mieste, pri ľadovci Siačen, zavalilo vojakov (Zdroj: SITA)

ISLAMABAD - Lavína dnes zavalila 124 pakistanských vojakov a jedenásť civilistov na armádnej základni v blízkosti ľadovca Siačen v konfliktnej oblasti Kašmíru. Podľa armády nič nenasvedčuje tomu, že by nešťastie, ktoré sa stalo na pomedzí Pakistanu a Indie, niekto prežil. Zasypaní vojaci boli podľa armády príslušníci pechoty, ktorí v mieste nacvičovali vedenie boja vo vysokých nadmorských výškach.

Táto posádka je asi 100 kilometrov severne od mesta Skardu, správneho strediska regiónu Baltistán. Snehom zasypaná základňa vojenského práporu v Gajary leží vo výške 4500 metrov nad morom a nachádza sa v blízkosti rozľahlého kašmírskeho ľadovca Siačen v pohorí Karakoram vo východných Himalájach.

"O šiestej ráno lavína zasiahla základňu, nečakali to," povedal armádny hovorca generálmajor Athar Abbás. Armáda tiež uviedla, že základňa funguje dvadsať rokov a nič také sa ešte nestalo.

Pakistanská štátna televízia s odvolaním sa na armádu uviedla, že lavína je na niektorých miestach hlboká cez 24 metrov a že snehová mäsa pokryla územie dosahujúce šírku až jedného kilometra.

Do záchrannej operácie sa zapojili vrtuľníky a pátracie psy. Základňa v Gajary je hlavnou bránou, ktorou prúdia dodávky potravín a materiálu na ďalšie odľahlejšie a menšie základne. Leží v hlbokom údolí medzi dvoma strmými horami, na mieste je aj vojenská nemocnica. "Nedokážem si predstaviť, ako sa na toto miesto mohla lavína dostať," povedal agentúre AP vojak, ktorý na základni slúžil v roku 2003.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu