Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Okolo Iránu sú desaťtisíce vojakov: Ruský generál vie, kedy má prísť povel k útoku!

Izrael sa bojí, že iránsky prezident chce nový holokaust Zobraziť galériu (6)
Izrael sa bojí, že iránsky prezident chce nový holokaust (Zdroj: euro-med.dk)

BRATISLAVA/TEHERÁN - Celý svet v hrôze sleduje narastajúce napätie medzi Iránom, Izraelom a USA. Podľa ruského generála je len otázkou času, kým sa "verbálne súboje" zmenia na vojnu. Podľa portálu Ac24 sú okolo hraníc najsilnejšej krajiny Blízkeho východu zoskupené desaťtisíce americkych vojakov. Útok však má prísť odinakiaľ.

Útok na prelome jari a leta?

Podľa náčelníka ruského generálneho štábu Nikolaja Marakova sa útok na Irán môže uskutočniť na jar či v lete. Je vraj len otázkou času a "verbálne súboje medzi Západom a Iránom sa zmenia na vojnu," cituje ho Sme. Myslí si, že rozhodnutie padne "v apríli, máji alebo v júni." Rusi vraj vojenské prípravy Západu "pozorne sledujú."
 
Rovnaké mesiace spomenul aj denník Washington Post, ktorý cituje amerického ministra obrany Leona Panettu. Ten si udajne myslí, že Izrael zaútočí na Irán "v apríli, máji, alebo júni."
 
Optimistov nepoteší ani situácia v samotnom Izraeli. Miestne média už nešpekulujú o tom, či sa útok odohrá, ale kedy k nemu dojde. Premiér Benjamin Netanjahu aj ministr obrany Ehud Barak sú predvedčení, že Izrael musí za každú cenu zastaviť iránsky jadrový program, aby zabránil novému holokaustu. Treba vraj konať rýchlo.

Okolo Iránu sú desaťtisíce
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

 

Do marca je pri hraniciach 100-tisíc vojakov
 

Američania v tomto období sťahovali množstvo vojakov z Iraku a popísali to ako definitívny koniec vojny na Blízkom východe. Problém však je, že USA hromadia vojská na iných miestach. Pod Hormuzským prielivom, vstupnou bránou do Perzského zálivu, sa má údajne v prísne stráženej základni nachádzať až 50-tisíc vojakov. Podľa DEBKA-Net-Weekly ide o námorníctvo, pechotu aj letecké jednotky.

 

Okrem tajnej základne Socotra, z ktorej môžu údajne vzlietnuť aj neviditeľné bombardéry, sú v oblasti aj oficiálne vojenské zariadenia. Ide o Jebel Ali a Al Dahfra v Spojených arabských emirátoch, Arifjan v Kuvajte, či Al Udeid v Katare. Irán je americkými základňami doslova obklopený. Desiatky ďalších sú v Iraku, Afganistane, Pakistane, či v Turecku.

Spolu pôjde v marci až o 100-tisícovú armádu, čo je porovnateľné množstvo, ako pred prvou Vojnou v zálive.USA však deklarujú, že chcú Izrael od vojenského úderu proti iránskym jadrovým zariadeniam odhovoriť. Prezident Barrack Obama pred časom uistil židovský štát, že zaručí jeho bezpečnosť.

 

Aj Európania varujú Izrael, že po podobnom útoku by mohol vojensky zahorieť celý región. Irán má ale údajne až 200 balistických rakiet Šaháb-3, ktoré majú dosah pravdepodobne až na Slovensko.  

Grécka armáda chce podľa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu