Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Aktivisti varujú pred detským šampónom Johnson & Johnson!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Aktivisti v Spojených štátoch varujú pred detským šampónom spoločnosti Johnson & Johnson predávanom v niektorých krajinách, ktorý podľa nich obsahuje rakovinotvorné látky.

Upozorňujú pritom, že spoločnosť šampón s takýmto zložením predáva len niekde, zatiaľ čo v iných krajinách prípravok tieto látky neobsahuje, napísala agentúra AP. Firma uviedla, že látky sú bezpečné a schválené príslušnými úradmi, ale že ich napriek tomu postupne zo svojich výrobkov odstraňuje.

Spornými látkami sú dioxán a quaternium-15, ktoré uvoľňujú formaldehyd. Organizácia Kampaň za bezpečnú kozmetiku skúmala zloženie detských šampónov Johnson & Johnson v 13 krajinách. Zistila, že napríklad v Dánsku či Japonsku sa detské šampóny firmy predávajú bez týchto látok, kým v USA, Kanade, Číne či Indii ich obsahujú.

"Johnson & Johnson zjavne dokáže vyrobiť bezpečnejší šampón na všetkých trhoch vo svete, ale nerobí to," uviedla Lisa Archerová, ktorá Kampaň za bezpečnú kozmetiku vedie. Organizácia preto americkej spoločnosti poslala v pondelok list podpísaný predstaviteľmi 25 ekologických, zdravotných a ďalších skupín zastupujúcich 3,5 milióna ľudí v USA a ďalších krajinách. Naliehajú v ňom na firmu, aby sa do 15. novembra zaviazala, že tieto chemikálie odstráni zo všetkých svojich produktov.

Spoločnosť Johnson & Johnson uviedla vo vyhlásení, že konzervačné látky uvoľňujúce formaldehyd, ktorý zabíja baktérie, sú bezpečné a schválené regulačnými úradmi ako v Spojených štátoch, tak aj v iných krajinách. Napriek tomu sa týchto látok v detských produktoch postupne zbavuje.

Firma tiež vyhlásila, že mení zloženie svojich produktov pre deti, aby v nich znížila úrovne látok, ktoré sú podľa aktivistov pravdepodobne karcinogénne. Spoločnosť však neuviedla, či plne vyhovie požiadavke kampane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu