Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorológovia varujú: Čaká nás krutá zima ako v ruskom filme!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA/BRATISLAVA - Aká bude tohtoročná zima? Odpoveď zaujíma snáď každého. Podľa nemeckých meteorológov nás čaká poriadna teplotná hojdačka a Američania varujú pred tuhou zimou. Českí odborníci dokonca predpokladajú, že udrú veľké mrazy ako v Rusku!

Mráz a chumelica, alebo teploty nad nulou a dážď? To, ako v zime bude, závisí od rozloženia tlakovej výše a níže nad Európou a následnom prúdení vzduchu. "V prípade teplého juhozápadného prúdenia zo Španielska si snehu moc neužijeme, ak nás bude ovplyvňovať prúdenie z Atlantiku, bude padať veľa snehu, a ak budeme pod vplyvom severovýchodného prúdenia z Ruska, čaká nás mrazivá zima," vysvetlila česká meteorologička Dagmar Honsová.

"Myslím, že mráz zo Sibíri k nám bude prúdiť tak zo 60 %, snehová nádielka z Atlantiku bude tak 30 % a teplé dni zo Španielska zažijeme skutočne len výnimočne," dodala.

Nemeckí meteorológovia predpokladajú, že tohtoročná zima prinesie premenlivé počasie. "Americké modely nás ale varujú pred tuhou zimou. Úspešnosť predpovedí je tak 65%," uviedla Honsová.

Na chladnú a mrazivú zimu sa pripravuje aj príroda. "Podľa poľovníkov si zver robí veľké zásoby jedla a dokonca ľudia od koní nám hlásili, že kone zarastajú hustou srsťou...," podotkla Honsová.

A aké majú byť Vianoce? Podľa štatistík, ktoré vychádzajú na 75%, čakajte na Adama a Evu odmäk. "Práve pred Vianocami k nám prichádza teplé prúdenie. Podľa našich údajov vychádzajú biele Vianoce aj v nížinách raz za osem rokov," dodala Honsová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu