Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Kaddáfího ozbrojenci zajali troch holandských vojakov

Nepokoje v Líbyi
Nepokoje v Líbyi

TRIPLOS/AMSTERDAM - Pri evakuácii cudzincov zadržali v Líbyi troch holandských vojakov.

Napísal to dnes holandský denník De Telegraaf a agentúre AFP to potvrdil aj zástupca holandskej armády. Holandsko o vydaní trojice mužov intenzívne rokuje.

Podľa De Telegraaf sa vojaci podieľali na evakuácii cudzincov z líbyjskej Syrty na vrtuľníku. Snažili sa z Líbye dostať jedného holandského civilistu a občana ďalšej, nemenovanej európskej krajiny.

Ozbrojenci líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v nedeľu na posádku vrtuľníka zaútočili hneď po pristátí stroja. Oboch civilistov odovzdali holandskému veľvyslanectvu, ale vojakov zajali.

"O prepustení zadržiavaných vojakov intenzívne vyjednávame," oznámilo holandské ministerstvo obrany. Civilisti už z Líbye odišli.

Trojica vojakov patrila k posádke holandskej fregaty Tromp, vyslanej pôvodne k somálskemu pobrežiu k stráženiu lodí pred somálskymi pirátmi. 24. februára ale zmenila smer plavby a vydala sa k Líbyi.

Správa o neúspešnej evakuačnej operácii Holanďanov podľa denníka zverejnili s oneskorením z bezpečnostných dôvodov.

Líbya sa od polovice februára zmieta v nepokojoch, ktorých cieľom je zvrhnutie Kaddáfího režimu. Z krajiny sa snažia dostať tisícky cudzincov, ktorí v Líbyi pracovali. Mnohé štáty ešte evakuáciu svojich občanov z Líbye nedokončili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu