Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Požiare pri Perthe sa vymkli kontrole, zničili už 41 domov

Hasenie požiarov sťažuje vietor a sucho
Hasenie požiarov sťažuje vietor a sucho

SYDNEY - Lesné požiare, ktoré sa vymkli spod kontroly pri meste Perth na západnom pobreží Austrálie, zničili najmenej 41 domov a 19 poškodili. Informoval o tom dnes riaditeľ príslušného úradu FESA (Fire and Emergency Services Authority) Craig Hynes.

FESA nariadil evakuáciu desiatok ďalších domov. Polícia zablokovala cesty v oblasti ležiacej len okolo 40 kilometrov od centra hlavného mesta štátu Západná Austrália. Niektorí majitelia domov, ktorí sa chceli vrátiť, boli zatknutí. Viac ako 200 študentov a asi 15 zamestnancov katolíckej základnej školy v Kelmscotte museli presídliť do inej školy.

V postihnutej oblasti zhoreli podľa stránky watoday.com.au aj budovy dvoch základných škôl a zrútil sa most na diaľnici Brookton Highway. Boj s prírodným živlom si zatiaľ vyžiadal ľahké zranenie jedného hasiča. Hasiči sa obávajú, že okolí mesta Armadale môžu plamene pohltiť okolo 60 domov. Hasenie požiaru sťažuje vietor s rýchlosťou viac ako 70 km/h, ktorý plamene vo veľmi suchom a skalnatom teréne opakovane rozdúchava.

Keďže hasenie zo zeme je v členitom teréne komplikované, zo vzduchu zasahuje šesť vrtuľníkov. Dva nové lesné požiare medzitým vypukli okolo v Jarrahdale ležiacom 60 kilometrov juhovýchodne od Perthu, ako aj pri Chitteringu, ktorý sa nachádza okolo 50 kilometrov severne. Vyšetrovanie príčin požiarov ukázalo, že ohnisko pri Brigadoone sa dostalo mimo kontrolu po tom, čo tam začal horieť strom, ktorý sa dotkol elektrického vedenia.

Požiar v Kelmscotte spôsobil tamojší obyvateľ použitím brúsky. Požiare pri Perthe spadajú do obdobia druhého výročia lesných požiarov, ktoré vypukli severne od Melbourne a vyžiadali si 173 obetí na životoch. Oheň vtedy zničil asi 2000 domov a 450.000 hektárov lesa. Prírodné katastrofy tento rok Austráliu nešetria. V uplynulých týždňoch spustošili štát Queensland na východnom pobreží krajiny povodne a niekoľko cyklónov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu