Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Erik Tomáš sa vyjadril k odobratiu telefónu novinárky: Polícia by mala postupovať citlivejšie

Erik Tomáš
Erik Tomáš (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Podľa poslanca Erika Tomáša (Smer-SD) by mali orgány činné v trestnom konaní pri vyšetrovacích úkonoch v prípade novinárov v pozícii svedkov postupovať citlivejšie. Vyjadril sa tak v súvislosti s odobratím mobilného telefónu českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej, ktorá spolupracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom. Tomáš na sociálnej sieti zdôraznil, že ochrana zdrojov informácií je jednou z kľučových súčastí žurnalistickej práce a má oporu v zákone.

„Je dôležité, že nedošlo k prelomeniu ochrany mobilného telefónu českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej a oceňujem iniciatívu špeciálnej prokuratúry získať potrebné informácie v spolupráci s ňou. Som presvedčený, že nám všetkým rovnako záleží na objasnení ohavnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ napísal Tomáš.

Na odobratie mobilného telefónu upozornil 15. mája v noci denník Sme na portáli Sme.sk, ktorý informoval, že Národná kriminálna agentúra v utorok 15. mája vypočúvala riaditeľku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavlu Holcovú a odobrali jej mobilný telefón vrátane SIM karty. Podľa Sme.sk dala príkaz na odobranie telefónu špeciálna prokuratúra. Novinárka však odmietla policajtom prezradiť heslá. Portál Aktuality.sk 16. mája uviedol, že novinárka tvrdí, že ak by mobil nevydala, vyrubia jej pokutu 1 650 eur a mobil by jej aj tak vzali.

Úrad špeciálnej prokuratúry v piatkovom vyhlásení zdôraznil, že cieľom získania časti komunikácie medzi českou novinárkou Holcovou a zavraždeným Jánom Kuciakom bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. "Prokurátor v súvislosti s výkonom svojich oprávnení v prípravnom konaní zabezpečí, aby sa nevyskytli žiadne pochybnosti o vykonaní úkonu v súlade s príslušnými právnymi predpismi a zároveň tak, aby nedošlo k pochybnostiam o narušení práv svedkyne," uviedol ÚŠP, ktorý chce Holcovú opäť osloviť.

Viac o téme: NovináriSvedkoviaSmer-SDErik TomášJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu