Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čižnár už rieši Kotlebovu stranu: Nechápem, že ju opäť zaregistrovali

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) zaevidovala desiatky elektronických podaní, ktoré vyzývajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára podať na Najvyšší súd podnet na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Informovala o tom hovorkyňa GP Andrea Predajňová. „Podania budú náležite preskúmané,“ uviedla.

Organizátori protifašistického pochodu, ktorý sa uskutočnil v pondelok (7.3.) v Bratislave, deň nato informovali, že doručili Čižnárovi list s takouto výzvou a obracajú sa na verejnosť, aby sa k nim prostredníctvom na internete zverejneného formulára pripojila. Aktivisti sa domnievajú, že zoskupenie ĽSNS je identické so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s ústavou v minulosti.

„V tejto súvislosti generálny prokurátor Jaromír Čižnár poznamenáva, že ak skutočne ide o zoskupenie identické – personálne a obsahovo s tým, ktoré bolo na základe návrhu generálneho prokurátora už raz Najvyšším súdom rozpustené, je potom na mieste otázka, prečo bolo príslušnými orgánmi opätovne zaregistrované, resp. či je právna úprava v tejto oblasti dostatočná,“ reagovala hovorkyňa GP.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal po preskúmaní podnetu 31. októbra 2005 na Najvyšší súd návrh na rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – Národná strana. Najvyšší súd 1. marca 2006 rozsudkom tomuto návrhu vyhovel a politickú stranu rozpustil.

Strana pokračovala v činnosti ako občianske združenie s názvom Slovenská pospolitosť. To v novembri 2008 rozpustilo ministerstvo vnútra. Najvyšší súd toto rozhodnutie 1. júla 2009 zrušil. Pravicoví extrémisti pred parlamentnými voľbami v roku 2010 ovládli Stranu priateľov vína, ktorú neskôr premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Viac o téme: Marián KotlebaJaromír ČižnárĽudová strana Naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu