Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kotlebov povolebny škandál, jeho poslanec mlátil cudzinca a vrieskal: Zabite toho negra!

Andrej Medvecký Zobraziť galériu (2)
Andrej Medvecký (Zdroj: Facebook/Andrej Medvecký)

NÁMESTOVO - Kotlebovci čelia ďalšiemu škandálu. Novozvolený poslanec Národnej rady SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko Andrej Medvecký a jeho brat Jozef z Tvrdošína sa dnes postavili pred Okresný súd v Námestove. Sú obžalovaní z trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Zbitý Lenny Cruz z Dominikánskej republiky žiada za ujmu na zdraví odškodné 10-tisíc eur, bratia Andrej a Jozef Medveckí však vinu popierajú. Incident sa podľa obžaloby stal 1. novembra 2014 pred podnikom Imperia v Námestove. Podľa očitých svedkov práve Andrej Medvecký inicioval napadnutie Lennyho Cruza. Po výkrikoch: „Zabite toho negra, nemá tu čo robiť. Toto je tvoj koniec!“ si naňho kľakol a bil ho päsťami. Zároveň Jozef Medvecký kopal Lennyho do brucha a hlavy. Lenny Cruz sa po tejto bitke musel liečiť 30 dní a ako uviedol, prišiel aj o prácu v Rakúsku. Obžalovaní bratia Medveckí vrdia, že k žiadnej bitke nedošlo a sú nevinní. Dokonca pred súdom povedali, že „ľudí inej farby majú veľmi radi a vychádzajú s nimi až moc dobre, pretože aj to sú ľudia“.

***Novozvolený poslanec od Mariána Kotlebu sa mal dopustiť prečinu ublíženia na zdraví z rasovej nenávisti.***Očaká...

Posted by Správy RTVS on 10. marec 2016

Na dnešnom hlavnom pojednávaní súd vypočúval svedkov. Bratia na diskotéke napadli muža z Dominikánskej republiky. V prípade preukázania viny im hrozí trest na jeden až tri roky. Andrej Medvecký by zároveň prišiel o poslanecký mandát v Národnej rade SR. Do parlamentu sa dostal z deviateho miesta kandidátky ĽS Naše Slovensko. Do konca februára sa venoval podnikaniu.

Kotlebov povolebny škandál, jeho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Medvecký)

Prokurátor zatiaľ nevedel špecifikovať, aký trest obžalovaným hrozí. Ako ale upozornil, obžalovaný Andrej Medvecký je v podmienke za šoférovanie pod vplyvom alkoholu.

Lenny Cruz pochádza z Dominikánskej republiky a pracuje a žije v Rakúsku so Slovenkou z Hornej Oravy. V Suchej Hore boli v novembri 2014 navštíviť rodičov partnerky a v Námestove sa boli zabaviť na diskotéke. Práve v obci Suchá Hora, odkiaľ Lennyho partnerka pochádza, vyhrala v sobotňajších voľbách Ľudová strana - Naše Slovensko a jej žilinský krajský predseda, obžalovaný Andrej Medvecký, bol zvolený za poslanca Národnej rady SR.

Pojednávnie súd odročil

"Okresný súd v Námestove pojednávanie odročil na 12. mája 2016 za účelom doplnenia dokazovania vypočutím svedka, ktorý sa na dnešné hlavné pojednávanie nedostavil a ktorému bola uložená poriadková pokuta," informoval hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa. Ako ďalej uviedol, obvinený mal ešte v novembri pred barom v Námestove spoločne s bratom fyzicky napadnúť občana Dominikánskej republiky. "Päsťami ho udierali do hlavy, na čo menovaný spadol na zem, vulgárne na neho kričali a následne ho kopali do hlavy, bokov a taktiež do rúk, ktorými sa bránil, čím mu spôsobili zranenia s dobou liečenia a práceneschopnosti v trvaní 30 dní," vysvetlil.

Andrej Medvecký mal problémy so zákonom už v predchádzajúcom období. "Obžalovaného v marci minulého roka Okresný súd v Ružomberku uznal za vinného zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu uložil trest odňatia slobody vo výmere šesť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu dva roky a zákaz činnosti vedenia motorových vozidiel na tri roky," dodal Michňa.

Obžalovaný kandidoval v parlamentných voľbách (5.3.) s číslom 9 za politickú stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, v ktorej pôsobí zároveň ako žilinský krajský predseda. Od občanov SR získal 4832 preferenčných hlasov.

Viac o téme: Obvinenie Súd Marián KotlebaAndrej Medvecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu