Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE Kľúčový povolebný deň: Šéf Smeru Fico zostavuje novú vládu, prvý ulovený

Danko otvoril náruč Ficovi. Zobraziť galériu (24)
Danko otvoril náruč Ficovi. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Robert Fico dnes prijal od prezidenta Andreja Kisku poverenie na zostavenie vlády. S Kiskom rokovali vyše pol hodinu. Prezradil tiež, že už má plán, koho osloví. Ficovi sa manévrovací priestor zužuje, dnes ho odmietol Bugár aj Procházka.

Fico dostal poverenie na zostavenie vlády od prezidenta Kisku

Rokovať so Smerom odmietol Béla Bugár (Most-Híd) aj Radoslav Procházka (#Sieť)

Procházka sa stretol s Robertom Kaliňákom, o vláde však nerokovali

Dnes o 14.00 sa Fico stretol s Andrejom Dankom (SNS). Premiér vyhlásil, že vo vláde si vie predstaviť národniarov z SNS. Rovnako je naklonený stabilnej vláde aj Andrej Danko

Rokovanie o novej vláde sledujeme ONLINE

16:00 Beblavý sa vzdal podpredsedníctva v #Sieti

Miroslav Beblavý patrí k najvýraznejším postavám v strane. Rozhodnutie napísal na Facebooku. Vraj sa narušila dôvera medzi ním a predsedom Radoslavom Procházkom. Tu je jeho celý status.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: #Sieť)

15:47 Národniari sa obávajú správania lídrov strán

Danko si myslí, že výsledky sobotňajších parlamentných volieb sú dôkazom potreby zmeny zákona o politických stranách. "Pretože sa veľmi ľahko mediálnou populárnou politikou dajú získať hlasy. Veľmi ľahko sa dá oklamať volič. Dá sa to za niekoľko mesiacov. Anarchia a deštrukcia politického systému ničí našu spoločnosť," upozornil.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Poukázal na reálnu možnosť nezostavenia vlády, ako aj na to, že sa nebudú vedieť stretnúť funkčné politické strany. Je zvedavý na priebeh ďalších rokovaní a ako úspešne bude Fico pokračovať vo svojom mandáte od prezidenta. Zároveň vyslovil obavy zo správania sa niektorých lídrov, ktorí podľa neho nezodpovedne nakladajú s dôverou voličov a nevedia garantovať funkčnosť poslaneckých klubov.

15:36 Danko vidí iba dve stabilné strany

Podľa neho iba dve strany, ktoré majú stabilné štruktúry, členské základne a funkčné ucelené mechanizmy ukazujú, že musia byť podstatnou esenciou funkčného systému a funkčnej Národnej rady.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

15:30 Fico rešpektuje aj rozdiely s SNS

Ako poznamenal Fico, obe strany majú vzťah k pozitívnej úlohe štátu. Zhodnú sa tiež na ochrane národnoštátnych záujmov. "Pritom rešpektujem aj rozdiely, ktoré sú medzi nami," konštatoval. Vidí priestor na ďalšie pokračovanie rokovaní. "Toto bolo základné stretnutie, od ktorého sa musia odvíjať ďalšie," dodal Fico.

15:11 Fico: Základným predpokladom stabilnej vlády je spolupráca Smeru a SNS

Základným predpokladom na vytvorenie stabilnej vlády na Slovensku je spolupráca Smeru-SD a SNS. Po dnešnom stretnutí so šéfom národniarov Andrejom Dankom na Úrade vlády SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). "V tomto máme zhodu," uviedol Fico.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

15:00 Smer a SNS majú málo poslancov

Ak by sa Fico rozhodol utvoriť koalíciu s Dankom, ich poslanecké kluby by mali dokopy len 64 poslancov. Na väčšinu v parlamente pritom treba minimálne 76 poslancov. Smer disponuje 49 mandátmi a SNS ich má 15.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

14:54 Danko hovorí o stabilite

Podľa Danka sú len dve strany, ktoré majú stabilné štruktúry a ukazujú, že musia byť podstatnou esenciou funkčnej Národnej rady.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

14:52 Smer je pripravený vládnuť s SNS

"Ak máme záujem o vytvorení stabilnej vlády. Základným predpokladom je vznik spolupráce medzi Smerom a SNS," dodal Fico.

14:49 Fico prehovoril o rokovaní s Dankom

"Mám pocit, že sa zhodujeme v mnohých otázkach, čo sa týka stavu, do ktorého sa parlamentný systém dostal. Na slovenskej scéne sú mnohé prvky, ktoré môžu spôsobiť chaos. Sú len dve možnosti. Buď bude Slovensko prehlbovať tento chaos alebo príde stabilná vláda," vyhlásil Fico.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

14:33 Sulíkovi sa páčil rozhovor s Procházkom

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)

Sulík označil rozhovor s lídrami #Siete za dobrý a konštruktívny. Pokračovať bude vo štvrtok, keď sa o 11. hodine stretne s Borisom Kollárom (Sme rodina). V utorok už rokoval s Bélom Bugárom (Most-Híd) a Danielom Lipšicom (OĽaNO-NOVA). "Máme dôvod robiť si nádej aj do ďalších dní," doplnil Procházka.

SaS tvrdí, že našli prienik tém a do budúcnosti sa pozerajú s nádejou.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

14:30 Procházka vidí povinnosť stretávať sa s lídrami

"Stretnutie bolo absolútne nedôležité. Aj jeho výsledok, aj jeho priebeh. Súčasťou mojej práce ako predsedu parlamentnej strany je neformálna komunikácia s predstaviteľmi iných strán. Je to nielen moje právo, ale aj povinnosť voči strane a voličom," zdôraznil Procházka s tým, že to bol osobne on, kto dal návrh predsedníctvu #Siete odmietnuť rokovania o zostavení vlády so Smerom-SD, pričom tento návrh prešiel. "Kde som bol alebo nebol, nie je vaša vec, ale vec mojej strany, mojich voličov. Nerokoval som s Robertom Ficom (Smer-SD) o zostavení vlády. Neformálna komunikácia s kýmkoľvek je súčasť mojej práce a moja povinnosť," povedal na margo nedele.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Ján Zemiar, SITA)

14:22 Procházka sa stretol s Kaliňákom, nie Ficom

Stretol sa však s Robertom Kaliňákom, nie s Robertom Ficom. Líder #Siete Radoslav Procházka sa videl v nedeľu s podpredsedom Smeru-SD a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Priznal to po dnešnom neformálnom rokovaní s predsedom SaS Richardom Sulíkom na margo medializovaných informácií, že Procházka aj s podpredsedom strany Andrejom Hrnčiarom rokoval v nedeľu na Úrade vlády SR.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

14:16 Fico rokuje s Dankom

V týchto chvíľach rokuje na Úrade vlády Andrej Danko s dosluhujúcim premiérom Robertom Ficom. Bez slova vystúpil z auta a zamieril rovno za Ficom.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:11 Dnes sa v Liberálnom dome stretol líder #Siete Radoslav Procházka s predsedom SaS Richardom Sulíkom. Rokovali o možnej koaličnej spolupráci. Podľa našich informácií je široká pravicová koalícia na spadnutie.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

13:20 Prokuratúra zaevidovala desiatky podaní s výzvou na zrušenie Kotlebovej ĽSNS

Generálna prokuratúra (GP) zaevidovala desiatky elektronických podaní, ktoré vyzývajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára podať na Najvyšší súd podnet na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). „V tejto súvislosti generálny prokurátor Jaromír Čižnár poznamenáva, že ak skutočne ide o zoskupenie identické – personálne a obsahovo s tým, ktoré bolo na základe návrhu generálneho prokurátora už raz Najvyšším súdom rozpustené, je potom na mieste otázka, prečo bolo príslušnými orgánmi opätovne zaregistrované, resp. či je právna úprava v tejto oblasti dostatočná,“ reagovala hovorkyňa GP.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: TASR)

13:15 Stretnutie Fica a Danka

Predseda Smeru sa stretne dnes o druhej poobede s predsedom SNS v priestoroch Úradu vlády.

12:29 Most-Híd a Sieť rokovania s Ficom odmietli.

Na rokovanie so Smerom-SD o zostavení novej vlády odmietli prísť tak šéf Mostu-Híd Béla Bugár ako aj šéf #Siete Radoslav Procházka. O odmietnutí práve informovala hovorkyňa strany Smer-SD. "Rokovaní s Robertom Ficom o zostavení vlády sa nezúčastnime," zareagoval pre Topky hovorca Mostu Matej Kováč.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:19 Sulík hodnotí 10 dní ako dobrú voľbu

Poverenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica zostavením vlády je správny krok. Povedal to dnes líder SaS Richard Sulík s tým, že takýto postup prezidenta SR Andreja Kisku očakával.    "Termín, ktorý Robert Fico dostal, považujem za primeraný a postup za štandardný," citovala Sulíka hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Premiér má na zostavenie vlády 10 dní

Premiér Robert Fico (Smer-SD) má poverenie na zostavenie vlády do piatka 18. marca. Oznámil to dnes po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. Zároveň deklaroval, že s prvými rokovaniami začne už dnes. Chcel by vytvoriť aspoň základ stabilnej exekutívy. Za riešenie nepovažuje úradnícku vládu ani predčasné voľby. "Viedlo by to len k prehlbovaniu chaosu," dodal.

ONLINE Kľúčový povolebný deň:
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa šéfa strany Smer neexistuje veľa možností. V hlave si urobí plán strán, ktoré osloví na možnú spoluprácu. Predčasné voľby a úradnícka vláda nie sú podľa neho dobré riešenia. Strany, ktoré osloví, nemenoval, včera však priznal, že si vie predstaviť širšiu koalíciu s SNS, Mostom-Híd a Sieťou.

Premiér R.Fico pozve na rokovanie všetkých

Fico najskôr vytvorí poradie politických strán, o ktorých si myslí, že s nimi má zmysel hovoriť. "Oslovím ich, pokiaľ ani len neprejavia záujem o stretnutie, budem to rešpektovať," podotkol s tým, že s ostatnými bude hľadať prieniky. "Alternatív nie je veľa," konštatoval. Potvrdil, že nemá záujem naťahovať termín po 18. marci.

Štandardné strany skončili

Za najpodstatnejšie pre Slovensko považuje stabilitu nového kabinetu. "Ešte sa pravdepodobne niekedy vrátime k tomu, čo sa dialo pred parlamentnými voľbami, aký súboj kto zvádzal, kto mal aké záujmy," priblížil s tým, že hoci plne rešpektuje vôľu voličov, prišlo k významným deštruktívnym zásahom do slovenského politického systému. "Výsledkom parlamentných volieb je významný útok na štandardné politické strany s tým, že SDKÚ-DS a KDH sa prakticky vymazali z politického sveta," podčiarkol Fico.

Podľa neho prišlo k zvýrazneniu prvkov, ktoré nepatria do štandardného parlamentného politického systému. "Sú to prvky, ktoré sú založené na princípoch obchodných firiem, strany bez členskej základne, ktoré vznikli bez akéhokoľvek programu a ľudí za niekoľko týždňov," priblížil. Ako dodal, pred Slovenskom teraz stojí otázka, či sa chaos a vnútropolitická kríza budú prehlbovať, alebo sa to štandardné politické strany pokúsia zastaviť a dohodnú sa na vytvorení zmysluplnej a stabilnej vlády, ktorá minimálne zabezpečí dôstojné reprezentovanie SR počas predsedníctva v EÚ.

 

Lajčák: Vláda musí byť proeurópska

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) očakáva od novej vlády, že bude proeurópska. Uviedol to dnes po zasadnutí vlády.

 „Slovensko potrebuje Európsku úniu a chcem, aby si vláda bola vedomá toho, aké je dôležité naše predsedníctvo,“ povedal Lajčák. Nechcel sa vyjadriť k Richardovi Sulíkovi (SaS) ako možnému premiérovi, ktorý má euroskeptické názory.

„Bol by som rád, aby si všetci lídri uvedomovali, že to, koho máme vo vláde, Európu až tak veľmi nezaujíma, ale to, či Slovensko profesionálne zvládne predsedníctvo, to je to, čo všetkých zaujíma,“ zdôraznil.

 Výsledkami volieb sa podľa šéfa rezortu diplomacie Slovensko zaradilo do hlavného európskeho prúdu – teda medzi krajiny s neprehľadnou politickou situáciou a krajiny s extrémistami v parlamente. „Žiaľ, nevybočujeme z toho prúdu. Boli sme mimo, aj politickou stabilitou, aj tým že sme nemali takéto strany, dneska ich máme,“ dodal.

Kažimír: Nová vláda to bude mať ťažké

 Tieto slová potvrdil aj minister financií a podpredseda Smeru-SD Peter Kažimír. Opísal, že v pondelok (7.3.) ho na rokovaní v Bruseli kolegovia uvítali v „klube krajín s komplikovaným spôsobom vládnutia“. „Nie sme žiadnou výnimkou, komplikovaná situácia je napríklad v Španielsku či Írsku,“ pripomenul.

Kažimír zdôraznil, že pred novou vládou stoja vážne úlohy súvisiace s predsedníctvom, o ktorých by sa malo rozprávať „hneď ako stúpne hmla“. Výsledok politických rokovaní nechcel odhadovať. „Je to téma pre veľkých chlapcov a ja k nim nepatrím,“ povedal.

 „Pevne verím, že si nikto teraz nedelí fleky ani stoličky, k týmto témam je ešte ďaleko. Ide o to, aby si konkrétni ľudia mohli sadnúť za jeden stôl a mali dosť figúrok na šachovnici,“ zhodnotil aktuálnu politickú situáciu Kažimír.

 

Viac o téme: Robert FicoAndrej KiskaVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu