Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Tvrdá rana pre SDKÚ: Obžaloba z úplatkov v kauze tunela Branisko!

Tunel Branisko
Tunel Branisko (Zdroj: SITA)

ZÜRICH/BRATISLAVA – Pokračovanie v kauze tunelovania Braniska! Za úplatkarskou kauzou s cieľom získať pre svoju firmu zákazku na dodávku technológie pre výstavbu východoslovenského tunela, podľa švajčiarskych médií stoj Švajčiar slovenského pôvodu Ján Godáň. Ten je už niekoľko rokov hlavnou postavou v celej kauze a spájal sa aj s nominantmi SDKÚ. Švajčiarska federálna prokuratúra ho obžalovala z úplatkárstva, korupcie, falšovania a daňových únikov.

Ako uvádzajú švajčiarske médiá, Ján Godáň podplácal slovenské úrady, aby pre švajčiarske konzorcium, v ktorom mal podiel, získal zmluvu na projekt výstavby tunela Branisko.

Generálny prokurátor vychádza z toho, že medzi júlom 2001 a júnom 2002 Godáň opakovane robil prevody peňazí svojej firmy Erga Suisse bez vedomia partnera. Peniaze však neputovali priamo na účet Slovenskej správy ciest, ale prostredníctvom sprostredkovateľa. Veľká časť z nich sa mala stratiť na súkromných účtoch nominantov SDKÚ vo švajčiarskych bankách.

Ako uviedla hovorkyňa švajčiarskej generálneho prokurátora Jeanette Balmer, má ísť o úplatok vo výške troch miliónov frankov (cca. 2 500 000,- eur). Prokuratúra prešetrila pozadie prípadu a v piatok podala na trestnom súde obžalobu z úplatkárstva, korupcie, falšovania a daňových únikov.

V kauze figurujú aj traja vysokí nominanti SDKÚ v Slovenskej správe ciest. Všetci sú už na Slovensku obvinení z podvodu. Práve ich mal obžalovaný podnikateľ uplácať. Robert Fico ešte v roku 2008 naznačil, že prípad siaha až k špičkám strany Mikuláša Dzurindu. Dispozičné práva k účtom mal vraj expokladník Gabriel Palacka, ktorý to však poprel. Fico zašiel ešte ďalej, obviňoval vtedajšiu najsilnejšiu pravicovú stranu, že kauza Branisko je priamo prepojená aj na kauzu financovania celého SDKÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu