Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zázrak alebo... : Štátnu zákazku na zalesňovanie vyhrala reklamná agentúra bez praxe!

O prácach v lesnom hospodárstve ani zmienka Zobraziť galériu (3)
O prácach v lesnom hospodárstve ani zmienka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ako sa dá zarobiť aj bez skúseností, ukázala v posledných dňoch firma, ktorá získala zákazku v štátnych lesoch. Napriek tomu, že ešte počas vyhlásenia súťaže nemala o podnikaní s vysádzaním v záhradkách ani šajn, bude za stovky tisíc eur sadiť stromy a starať sa o ne rovno v našom štátnom poklade. Ako sa ku kšeftu dostala, vyvoláva pochybnosti.

Pestovateľská činnosť zahŕňa výkony súvisiace s obnovou lesných porastov, zalesňovaním, starostlivosťou o obnovované lesné porasty za účelom ich priaznivého vývoja, výchovou lesných porastov až do doby pred vykonaním ťažbovej činnosti. O to zaujímavejšie vyznieva výsledok tohto verejného obstarávania. Vyhrala ho totiž reklamná agentúra, ktorá na svojej webovej stránke ani slovom nezakopla o les.

Zákazku v Lesoch vyhrala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Divné je aj to, že obstarávanie Lesy vyhlásili v marci, v čase keď nemala eseročka v obchodnom registri takúto činnosť ani zapísanú. Tú si totiž dopísala dodatočne až koncom apríla, týždeň pred otváraním obálok v troch tendroch. Bratislavská eseročka bude totiž zalesňovať Duchonku, Prievidzu a Nitrianske Rudno v celkovej sume 270 tisíc eur.

Do obchodného registra zapísala firma lesnícke práce pár dní pred ukončením výberového konania
Zobraziť galériu (3)
Do obchodného registra zapísala firma lesnícke práce pár dní pred ukončením výberového konania  (Zdroj: SITA)

Konateľ spoločnosti Mymedia Marek Vysopal tvrdí, že žiadne podozrenia neexistujú. „Všetko prebehlo podľa zákona, boli splnené súťažné podmienky a Lesy s nami zmluvu podpísali,“ tvrdí.

Odmietol sa vyjadriť, že prečo zapísali do predmetu činnosti starostlivosť o lesy až po vyhlásení súťaže. Tým sa však zároveň obhajuje. Reklamná činnosť je hlavná, máme však aj iné činnosti.

Prečo sa nimi neprezentujú na webovej stránke, však neodpovedal. Odmietol sa vyjadriť aj k tomu, či má zamestnancov, ktorí sa niekedy venovali starostlivosti o lesy, poprípade, či majú aspoň niekoho, kto to vyštudoval. “Práce prebiehajú podľa objednávky a zmluvy a zadávateľ je s poskytnutými službami, podľa našich vedomostí, spokojný,” dodal. Kontaktná osoba v týchto 3 verejných obstarávaniach je Branislav Fašánek, referent pre plán, controling, eurofondy. Tento pracovník Lesov, ktorý mal tender na starosti, mobilný telefón nedvíhal. Aké stanovili súťažné podmienky, aby mohla vyhrať firma bez praxe, sme sa teda nedozvedeli.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu