Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Poskytneme maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní kauzy Branisko

Robert Kaliňák a Robert Fico počas TB na tému: Tunelovanie tunela Branisko nominantmi SDKÚ-DS
Robert Kaliňák a Robert Fico počas TB na tému: Tunelovanie tunela Branisko nominantmi SDKÚ-DS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR bude poskytovať maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní počas vyšetrovania kauzy tunelovania tunela Branisko a bude aj tlačiť na medzinárodnú spoluprácu. Na dnešnej tlačovej konferencii to deklaroval predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na margo informácií, že švajčiarske súdy sa budú zaoberať úplatkami pri výstavbe tunela Branisko.

"Forma tunelovania Braniska bola vcelku primitívna. Vystavovali sa faktúry za fiktívne práce, peniaze končili na švajčiarskych účtoch. Našli sa konkrétne účty predstaviteľov Slovenskej správy ciest (SSC) nominovaných stranou SDKÚ. Nikdy sa však nepodarilo nájsť dôkazy, ktoré by hovorili o korupcii. Preto som podporoval medzinárodnú spoluprácu medzi slovenskou a švajčiarskou políciou," povedal premiér.

Podľa jeho slov nie je možné v prípadoch, kedy ide o korupciu, uzatvárať takéto kauzy bez medzinárodnej spolupráce. "Informácie, ktoré sa objavili, som privítal. Hovorí sa o korupcii vo vzťahu k slovenským úradníkom. Teraz bude dôležité sledovať vývoj prípadu v zahraničí, lebo ak sa hovorí, že občan Švajčiarska podplácal úradníkov na Slovensku, musí byť aj strana B, teda kto boli tí úradníci," podotkol.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) potvrdil, že vyšetrovanie kauzy Branisko prebieha aj na Slovensku. "V jednej časti je tam už návrh na podanie obžaloby, v tých ďalších vyšetrovanie prebieha," dodal s tým, že švajčiarska prokuratúra tento prípad podrobne šetrila štyri roky.

Fico tvrdí, že kauza tunela Branisko núti jeho vládu pozerať sa inak aj na financovanie výstavby diaľnic. "Tunel bol drahší o viac ako dve miliardy korún a bolo podpísaných 76 dodatkov. Pri diaľniciach odmietame Figeľov model stavania diaľnic, kedy vyhráva najnižšia ponuka a potom sa podpisujú dodatky. Za Figeľa to boli všetko podhodnotené veci. PPP projekty neumožňujú žiadne dodatky ani navyšovania, ako to bolo v prípade Braniska," vysvetlil.

Rovnako tak deklaroval, že jeho vláda bude nielen tlačiť na medzinárodnú spoluprácu, ale žiadať aj iné krajiny o poskytovanie dôležitých informácií v boji proti korupcii. V tejto súvislosti spomenul Cyprus. Zopakoval, že ak bude táto členská krajina EÚ a eurozóny žiadať o finančnú pomoc, tak Slovensko ju bude podmieňovať dodaním všetkých údajov o skutočných vlastníkoch firiem na jeho území.

Denník Sme minulý týždeň informoval, že švajčiarske súdy sa budú zaoberať úplatkami pri výstavbe tunela Branisko, pričom má ísť o dva a pol milióna eur, ktoré mali tiecť k nominantom SDKÚ zo SSC za to, že sa švajčiarske konzorcium mohlo podieľať na dodávke technológií na stavbu Braniska. Švajčiarska prokuratúra už v tomto prípade podala návrh na obžalobu na Spolkový trestný súd v Bellinzone, ktorý rieši kriminálne prípady. Hovorkyňa prokuratúry Jeannette Balmer neuviedla konkrétne mená ani názvy firiem odvolávajúc sa na prezumpciu neviny.

Švajčiarske médiá však spomínajú v tejto súvislosti Švajčiara slovenského pôvodu Jána Godáňa, ktorý zastupoval konzorcium Erga Suisse. To malo na starosti dostavbu technológie tunela. Švajčiarska prokuratúra tvrdí, že Godáň v júli 2001 a júni 2002 použil peniaze konzorcia bez vedomia partnera na úplatky a maskoval to fiktívnymi zmluvami a účtami. Godáň pre švajčiarskych novinárov obvinenia odmietol. Povedal, že právnici na súde dokážu jeho nevinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu