Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Podľa HN má kauzu Branisko na stole špeciálny prokurátor

Tunel Branisko
Tunel Branisko

BRATISLAVA - Najväčšia kauza z čias prvej vlády Mikuláša Dzurindu smeruje po deviatich rokoch vyšetrovania na súd. Píšu to dnešné Hospodárske noviny v článku na titulnej strane.

Ako HN ďalej uvádzajú, vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi, aby obžaloval šesť osôb zo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala pripraviť štát pri výstavbe tunela Branisko na prelome tisícročí o 260 miliónov korún (8,6 milióna eur).

V údajnej skupine mali figurovať aj traja bývalí vysokopostavení štátni úradníci (vtedajšie špičky Slovenskej správy ciest Dušan Matonok, Roman Veselka, Valerián Horváth). Tí mali posielať fiktívne faktúry na služby cez švajčiarsku firmu Ergo Suisse Jána Godáňa na svoje súkromné účty do zahraničia.

Godáňa a Horvátha dnes obhajuje bývalý riaditeľ SIS Vladimír Mitro. "Na podanie obžaloby na súd nie je dostatok dôkazov," reagoval pre HN. Pôvodne polícia podozrievala v kauze Branisko až 13 ľudí. "Voči siedmim osobám bolo trestné stíhanie zastavené, pretože bolo preukázané, že trestný čin nespáchali," povedala HN policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Spis s desiatkami tisíc strán už má na stole špeciálny prokurátor. Ak prípad skutočne posunie na súd a ten uzná podozrivých zo založenia zločineckej skupiny vinnými, hrozí im až 10 rokov za mrežami, uvádzajú okrem iného dnešné HN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu