Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štedré Vianoce: Galko podpísal odmeny za vyše päť miliónov!

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Vyše päť miliónov eur vyčlenil na odmeny zamestnancov rezortu obrany exminister Ľubomír Galko. O finančnom balíku sa podľa hovorcu ministerstva Ivana Rudolfa rozhodlo ešte v novembri.

Informuje o tom internetový portál Aktuálne.sk. Podľa informácií portálu mimoriadne odmeny dostanú profesionálni vojaci a zamestnanci vo všetkých devätnástich rozpočtových organizáciách rezortu. Peniaze im prídu na účty ešte v novembrovej výplate. "Na mimoriadne odmeny sa použijú iba ušetrené mzdové prostriedky z práceneschopnosti," zdôraznil Rudolf.

Galko pre Aktuálne.sk reagoval, že vyčlenenie peňazí s ním bolo konzultované už v októbri. "A rozhodnutie o udelení odmien som podpísal 14. novembra 2011, teda predtým, ako vznikol politický komplot a diskreditačná kampaň voči mojej osobe a strane SaS. S výškou tohto celkového balíka sa aj dnes stotožňujem a stojím si za ňou," uviedol. Polepšiť by si malo takmer 20-tisíc zamestnancov rezortu.

"O výške mimoriadnej odmeny rozhoduje príslušný nadriadený zamestnanca, alebo príslušný veliteľ v závislosti od individuálneho podielu zamestnancov na plnení mimoriadnych úloh," dodal Rudolf. Najvyššia možná odmena na obrane bude 500 eur, najnižšia 10 eur.

Ako portál informuje, vojakom sa 3,3 milióna eur rozdelí za splnenie mimoriadnej služobnej úlohy alebo osobitne významnej služobnej úlohy. Úradníci zostávajúcu čiastku zinkasujú za kvalitné plnenie služobných úloh alebo za vykonanie služobných úloh nad rozsah činností vyplývajúcich z opisu činností štátnozamestnaneckého miesta.

Galko zdôraznil, že na mzdách tento aj minulý rok ušetrilo ministerstvo pod jeho vedením veľké finančné čiastky. "Znížili sme niektoré neprimerane vysoké platy, noví riaditelia sekcií pracujú za nižšie mzdy ako ich predchodcovia, naďalej sme prepúšťali a zoštíhľovali," skonštatoval. Časť ušetrených peňazí šla na odmeny a takmer šesť miliónov na rozvoj ozbrojených síl. Podľa Galka sa čosi také stalo v rezorte po prvý raz až pod jeho vedením. "V minulosti sa totiž rozdeľovali na odmeny všetky ušetrené mzdové prostriedky" uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu