Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ind, obvinený z vraždy Braňa v Bratislave, na slobodu: Súd mu stanovil domáce väzenie

Z vraždy obvinený Ind. Zobraziť galériu (3)
Z vraždy obvinený Ind. (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Uplynulý rok v septembri otriasla celým Slovenskom brutálna vražda v Bratislave. Po hádke, ktorá sa strhla pre taxík a po útoku nožom, zomrel Braňo (†37). Polícia z hrdelného skutku obvinila Inda so slovenským občianstvom Nishita T. Skončil v predbežnej väzbe. Najnovšie prišlo šokujúce rozhodnutie bratislavského okresného súdu.

Bezprostredne po otrasnom čine v uliciach Bratislavy muži zákona dolapili podozrivého muža a rozbehli vyšetrovanie vraždy. Nishit T. skončil vo väzbe. Ind najnovšie požiadal o prepustenie do domáceho väzenia s tým, že bude nosiť monitorovací náramok a odovzdá svoj cestovný pas. "Obvineného N. T. sudca prepustil z väzby na slobodu. Väzbu obvineného nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rovnako mu podľa Trestného poriadku uložil povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu, adresy trvalého bydliska alebo prechodného bydliska," informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. 

Obmedzenia pre obvineného Inda

Hovorca doplnil, že súd zároveň Indovi uložil obmedzenie spočívajúce v zákaze vycestovania do zahraničia, obmedzenie požívať alkoholické nápoje a iné návykové látky, povinnosť spočívajúcu v príkaze dostaviť sa v lehotách stanovených probačným a mediačným úradníkom, najmenej jedenkrát za 15 dní, k probačnému a mediačnému úradníkovi príslušnému podľa miesta pobytu, povinnosť dostaviť sa na predvolanie k orgánu činnému v trestnom konaní alebo súdu, povinnosť riadne a včas preberať poštové zásielky od orgánu činného v trestnom konaní, súdu a probačného a mediačného úradníka, povinnosť odovzdať cestovný pas orgánu činnému v trestnom konaní v lehote do 24 hodín odo dňa nadobudnutia právoplatnosti tohto uznesenia.

Ind ukazuje na miesto, kde došlo ku skutku.
Zobraziť galériu (3)
Ind ukazuje na miesto, kde došlo ku skutku.  (Zdroj: Foto: polícia)

Povinnosť mať náramok 

"U obvineného N. T. sa nariaďuje kontrola vyššie uložených obmedzení a povinností technickými prostriedkami podľa zákona o kontrole výkonu niektorých rozhodnutí technickými prostriedkami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a súčasne sa obvinenému ukladá povinnosť podrobiť sa kontrole technickým prostriedkom," doplnil Adamčiak.  

Vysvetlenie súdu

Súd z výsledkov doposiaľ vykonaného dokazovania zistil výnimočné okolnosti prípadu v zmysle Trestného poriadku. Súd vychádzal z Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, obsah ktorého vyložil Európsky súd pre ľudské práva vo svojej judikatúre tak, že ak prichádza do úvahy prepustenie z väzby na základe záruky, súd pri posudzovaní opodstatnenosti väzby má dať v prípade možnosti voľby prednosť tejto záruke pred pokračovaním väzby.

Ind, obvinený z vraždy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Európsky súd pre ľudské práva ďalej uvádza, že hoci môže existovať potenciálne nebezpečenstvo, ak je osoba obvinená zo závažného trestného činu a ak čelí možnému trestu odňatia slobody na dlhší čas, stupeň tohto rizika však nemožno merať len na základe prísnosti trestného činu a predpokladaného trestu. Štátne orgány majú možnosť zabezpečiť obvineného aj inými opatreniami, napríklad kauciou alebo dohľadom.   

Súd tak rozhodol aj preto, že Nishit je v tzv. útekovej väzbe. Prijal preto také opatrenia, ktoré hrozbu - obavu z konania predpokladanom v tomto ustanovení minimalizujú, resp. vylučujú.

Uznesenie nie je právoplatné

Uznesenie zo dňa 8. marca 2018 nie je právoplatné, prokurátor podal ihneď sťažnosť proti uzneseniu. "Okresnému súdu Bratislava I doposiaľ nebolo doručené písomné odôvodnenie sťažnosti prokurátorom, až po jej doručení môže byť vec predložená KS BA na rozhodnutie o sťažnosti," uzavrel Adamčiak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: VraždaVäzbaInd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu