Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrela krásna Ribana a Bondovo dievča

Karin Dorová
Karin Dorová (Zdroj: Columbia Pictures)

BERLÍN - Vo veku 79 rokov zomrela nemecká herečka Karin Dorová, vo svete najviac známa vďaka úlohe ryšavého Bondovho dievčaťa menom Helga Brandtová vo filme Žiješ len dvakrát so Seanom Connerym a tiež vďaka úlohe krásnej Indiánky Ribany, lásky náčelníka Apačov Vinnetoua. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Dorová, vlastným menom Käthe Rose Derrová, sa narodila v roku 1938 a filmovú kariéru začala skoro, ako komparzistka. Hovorenú rolu získala vo filme Rosen-Resli z roku 1954 a neskôr sa stala známou stvárňovaním nevinných žien, ktoré potrebujú ochranu.

Svetovú slávu jej priniesla úloha v spomínanej bondovke Žiješ len dvakrát po boku Conneryho ako nepriateľská agentka, ktorá sa do britského superhrdinu Jamesa Bonda zamiluje.

V tomto filme z roku 1967 však zomrie zlou smrťou - zožerú ju pirane. Nasledovali ďalšie ponuky z Hollywoodu, vrátane jednej od majstra hororu, režiséra Alfreda Hitchcocka, ktorý ju obsadil do špionážneho trileru Topaz z roku 1969.

V 80. a 90. rokoch Dorová až na menšie výnimky neprijímala herecké úlohy. V novom tisícročí sa však pustila do práce, v roku 2006 si napríklad zahrala matku-alkoholičku v nemeckej dráme Som tá druhá.

Vzala tiež úlohy v romantických televíznych filmoch, nakrútených podľa románov britskej autorky Rosamunde Pilcherovej, ako Splnený sen, Volanie minulosti či Cena za lásku.

V Európe je však pre niekoľko generácií filmových divákov nezabudnuteľnou ikonou z filmov spracovaných podľa knižných príbehov nemeckého spisovateľa Karla Maya.

Ako slečna Ellen sa objavila v mayovke Poklad na Striebornom jazere, ako indiánske dievča Ribana vo filme Vinnetou – Červený gentleman a ako slečna Mabel vo filme Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti. Tieto tri príležitosti jej dal jej o mnoho rokov starší manžel, režisér Harald Reinl. 

Zoznámila sa s ním v roku 1953 a nasledujúci rok uzavreli manželstvo. V polovici 60. rokov sa rozviedli, v tomto desaťročí ju postihlo aj ďalšie trápenie, keď ochorela na rakovinu. Dorová sa vydala ešte dvakrát a s posledným, tretím manželom, filmovým producentom Georgeom Roothamom, žila až do jeho smrti v roku 2007, uvádza sa na webovej stránke ČSFD.cz.

Viac o téme: Karin Dorová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu