Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obrovský úspech slovenských vedcov: Pracujú na jednom z najväčších archeologických objavov na svete

Lidar mapa objavenej oblasti Zobraziť galériu (4)
Lidar mapa objavenej oblasti (Zdroj: TASR/Dano Veselský, Caracol Archaeological Project)

BRATISLAVA - Slovenský tím v Guatemale pomohol objaviť asi najhustejšie osídlenú oblasť staroveku. Významný je napríklad objav 5000 terasovitých polí, vďaka ktorým dokážu vedci vypočítať, koľko ľudí na území žilo a čím sa živili.

"Ide pravdepodobne o najhustejšie obývanú oblasť starovekého sveta, ktorá má obrovský význam pre pochopenie ranných civilizácií," povedal vedúci slovenského tímu, profesor Milan Kováč z Univerzity Komenského v Bratislave na štvrtkovej tlačovej konferencii. "Objaviť v priebehu jedného roku 60-tisíc stavieb a stovky starovekých miest nemá vo výskume dejín civilizácií žiadnu obdobu. Mayská civilizácia je dnes minimálne tak zaujímavá ako egyptská alebo mezopotamská. Okrem jej neuveriteľnej vyspelosti sa pred nami otvoril jej rozsah a zložitá infraštruktúra, o ktorých sme predtým ani netušili," doplnil. 

Milan Kováč a Tibor Lieskovský
Zobraziť galériu (4)
Milan Kováč a Tibor Lieskovský  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Slováci sa výskumu venujú už od roku 2009, ale s využitím novej laserovej technológie LiDAR sa ich postup zrýchlil. To, čo im predtým trvalo preskúmať šesť sezón, teraz zvládnu za tri sekundy a oveľa presnejšie. Prvýkrát vďaka tomu dokázali zachytiť nielen veľké budovy, ale aj obydlia bežných ľudí. "LiDAR nám umožnil vidieť krajinu komplexne, v súvislostiach," vysvetľuje Tibor Lieskovský zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý sa špecializuje na vyhodnocovanie dát z laserového skenovania.

Lidarová 3D mapa mayského mesta Caracol
Zobraziť galériu (4)
Lidarová 3D mapa mayského mesta Caracol  (Zdroj: tasr/Caracol Archaeological Project)

Slovensko je jedna z dvoch európskych krajín, ktoré sa na projekte amerických vedcov podieľajú. Podľa Kováča sú však jediní, ktorí disponujú aj výsledkami vlastných archeologických vykopávok. V projekte by slovenskí vedci radi pokračovali aj ďalej. Podľa ich slov je tento úspech len začiatkom behu na dlhé trate.

Vedci zistili, čo spôsobilo jednu z najhorších epidémií v histórii: Toto zničilo Aztécku ríšu

Mayská civilizácia pokrývala oblasť dnešného južného Mexika, Guatemaly, Hondurasu, Salvadoru a Belize. V období medzi rokmi 250-900 nášho letopočtu dosiahli Mayovia najvyšší stupeň rozvoja. 

Viac o téme: GuatemalaMayoviaArcheologický objavMilan Kováč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu