Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Všetkými milovaná Perinbaba: Spoznáte ju na týchto FOTO?

Giulietta Masina Zobraziť galériu (15)
Giulietta Masina (Zdroj: Omnia Film München)

RÍM - Rozprávka Perinbaba neodmysliteľne patrí k slovenským Vianociam. Hlavnú úlohu však nestvárnila Slovenka, ale talianska herečka Giulietta Masina. Vo filme sa objavila ako 64-ročná a my sme si teraz posvietili na jej mladšie roky. Spoznáte ju na záberoch, kde má o polovicu rokov menej?

Giulietta Masina sa narodila  22. 2.1921 v rodine huslistu a učiteľky. Ako uvádza portál csfd.cz, svoju hereckú reputáciu si začala budovať vo filmoch ako Svetlá varieté (1951). Išlo o režijný debut Federica Felliniho, ktorý  bol jej manželom. Neskôr stvárnila pozoruhodné úlohy v mnohých jeho snímkach. 

Všetkými milovaná Perinbaba: Spoznáte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Pathé Conterporary Film)

Zahrala si napríklad aj s Anthonym Quinnom. Zažiarili spolu v dráme Cesta (1954), ktorá získala Oscara ako najlepší cudzojazyčný film. Vo filmoch svojho manžela vytvorila obdivuhodné tragikomické portréty žien zmietaných osudom, nešťastných a zúfalých, ale večne túžiacich po šťastí a láske. V Ceste stvárnila pokornú dievčinu, ktorú chudobná matka predala surovému potulnému artistovi. 

Všetkými milovaná Perinbaba: Spoznáte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Dino de Laurentiis Distribuzione)

V roku 1957 získala V Cannes cenu ako najlepšia herečka. Podarilo sa jej to vďaka filmu Cabiriine noci a úlohe prostitútky, ktorá svojou nezlomnosťou a naivitou čelí životným tragédiám. Časopis Premiere ju vďaka tejto role zaradil na 21. priečku v rebríčku 100 najväčších hereckých stvárnení všetkých čias. A navyše, na plátne vyzerala naozaj rozkošne. 

Všetkými milovaná Perinbaba: Spoznáte
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Paramount Italia)

Giulietta Masina zomrela ako 73-ročná na rakovinu len necelých päť mesiacov po svojom manželovi. Pochovaní sú vedľa seba vo Felliniho rodnom Rimini. 

Viac o téme: Giulietta Masina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu