Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragický osud Perinbaby, erotické scény herečky aj nestarnúca Alžbetka: Toto ste o filme nevedeli!

Perinbaba patrí ku kultovým slovenských rozprávkam. Zobraziť galériu (17)
Perinbaba patrí ku kultovým slovenských rozprávkam.

BRATISLAVA - Klasika, ktorá neomrzí! Rozprávka Perinbaba je ďalšia z tých, bez ktorej si vianočné sviatky nevieme predstaviť. Hoci sa každoročne vracia na obrazovky, stále dokáže pred telku prilákať veľké množstvo divákov. My vám prinášame prehľad najzaujímavejších informácií o filme, aktuálne zábery niektorých hercov a pikošku o Slovenke Zore Ulle Kessler, ktorá má na konte aj šteklilvé snímky.

Keď sa Jakubko s Perinbabou pozerajú na Zem, vidia kostol sv. Anny z Větřkovic, ktorý sa nachádza v českom Rožnove pod Radhoštěm. Od natáčania sa vôbec nezmenil.
Zobraziť galériu (17)
Keď sa Jakubko s Perinbabou pozerajú na Zem, vidia kostol sv. Anny z Větřkovic, ktorý sa nachádza v českom Rožnove pod Radhoštěm. Od natáčania sa vôbec nezmenil.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Zábery z pohrebu Alžbetkinej mamy sa nenatáčali na skutočnom cintoríne. Išlo o lúku nad chalupou v Jasenovej. Miesto si filmári sami upravili tak, aby pripomínalo cintorín.
Zobraziť galériu (17)
Zábery z pohrebu Alžbetkinej mamy sa nenatáčali na skutočnom cintoríne. Išlo o lúku nad chalupou v Jasenovej. Miesto si filmári sami upravili tak, aby pripomínalo cintorín.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Spálňu Alžbetkiných rodičov, ale aj zvyšok ich príbytku, si môžete pozrieť aj na vlastné oči. Scény sa totiž natáčali v skanzene Rožnov pod Radhoštěm, ktorý je prístupný verejnosti.
Zobraziť galériu (17)
Spálňu Alžbetkiných rodičov, ale aj zvyšok ich príbytku, si môžete pozrieť aj na vlastné oči. Scény sa totiž natáčali v skanzene Rožnov pod Radhoštěm, ktorý je prístupný verejnosti.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Alžbetkina izba sa nezmenila ani po takmer tridsiatich rokoch od natáčania.
Zobraziť galériu (17)
Alžbetkina izba sa nezmenila ani po takmer tridsiatich rokoch od natáčania.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Zábery, kedy Jakuba zavreli do väzenia, pretože ho podozrievali z Alžbetkinho zmiznutia, sa natáčali v skanzene Martin. Väzenie predstavovala usadlosť z Vyšného Kubína. Zrubový dom je najstarším objektom v Múzeu slovenskej dediny. Pochádza z roku 1748.
Zobraziť galériu (17)
Zábery, kedy Jakuba zavreli do väzenia, pretože ho podozrievali z Alžbetkinho zmiznutia, sa natáčali v skanzene Martin. Väzenie predstavovala usadlosť z Vyšného Kubína. Zrubový dom je najstarším objektom v Múzeu slovenskej dediny. Pochádza z roku 1748.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Scéna, v ktorej sa deti radujú zo snehovej periny, sa natáčala pred statkom z Veľkých Karlovíc. Ten predstavoval richtárov dom.
Zobraziť galériu (17)
Scéna, v ktorej sa deti radujú zo snehovej periny, sa natáčala pred statkom z Veľkých Karlovíc. Ten predstavoval richtárov dom.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Veža, v ktorej sa začínal svet ľudí, sa nachádzala na Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách.
Zobraziť galériu (17)
Veža, v ktorej sa začínal svet ľudí, sa nachádzala na Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Studňu umiestnili na dvor richtárovho statku filmári. V skutočnosti tam žiadna nebola a v súčasnosti ani nie je.
Zobraziť galériu (17)
Studňu umiestnili na dvor richtárovho statku filmári. V skutočnosti tam žiadna nebola a v súčasnosti ani nie je.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Scéna, v ktorej Perinbaba posiela preč Zubatú, sa natáčala v Snežnom dóme Demänovskej jaskyne. Ten sa vyznačuje nezvyčajnými útvarmi, ktoré pripomínajú osie hniezda.
Zobraziť galériu (17)
Scéna, v ktorej Perinbaba posiela preč Zubatú, sa natáčala v Snežnom dóme Demänovskej jaskyne. Ten sa vyznačuje nezvyčajnými útvarmi, ktoré pripomínajú osie hniezda.  (Zdroj: filmovamista.cz)

Scénka, v ktorej Jakubko vytvoril pre Alžbetku na okne portrét jej zosnulej mamy, sa natáčal v komôrke richtárovho statku. A ani tá sa za roky vôbec nezmenila.
Zobraziť galériu (17)
Scénka, v ktorej Jakubko vytvoril pre Alžbetku na okne portrét jej zosnulej mamy, sa natáčal v komôrke richtárovho statku. A ani tá sa za roky vôbec nezmenila.  (Zdroj: filmovamista.cz)

► Keď mala herečka Giulietta Masina, ktorá stvárňovala Perinbabu, hrať na klavíri, kvôli efektu zobrali čisté sklo, potreli ho vazelínou a dali ho pred kameru. 

► Keď Dora (Milada Ondrašíková) s macochou (Soňa Valentová) padli do smolného jazera, prvé pády z výšky urobili za herečky kaskadérky. No zvyšok hrania v ľadovej vode zostávalo už na samotné umelkyne. Napríklad také topenie nebolo pre ne rozhodne nič príjemné - stáli na doske pod hladinou, dopovedali texty a potápač ich strhol dolu. Vo filme potom diváci môžu vidieť prestrih na scénu s bublinkami. Pri natáčaní to však tak rýchlo nešlo a herečky boli pod hladinou poriadne dlho. 

► Aby filmári dosiahli čierny efekt jazera, zapálili okolo pneumatiky. Dym tak sfarboval hladinu i krajinu dočierna. 

► Dora (Milada Ondrašíková) prezradila, že keď letela na perine tesne okolo lopatiek mlyna, z jednej trčal klinec, ktorý jej poriadne podriapal chrbát. Keď pristáli, kostymérka sa na ňu hnevala, že si nechala roztrhať blúzku, ktorá bola súčasťou kostýmu. 

► Pri lete na balóne herci viseli iba na tenkých nitkách z Ameriky, ktoré sa občas pretrhli. Pre istotu teda pod balónom bežal rekvizitár s nafukovacím matracom od hasičov. Keď on sám testoval bezpečnosť, zlomil si ruku. Zaujímavosťou tiež je, že ak by sa počas filmovačky niekomu niečo stalo, Juraj Jakubisko by išiel sedieť. Za zdravie hercov totiž niesol zodpovednosť. 

► Zubatú museli pre nemecký trh označiť ako sestru Perinbaby, pretože v nemčine je smrť mužského roku. 

► Hlas Giulietty Masiny, ktorá stvárnila Perinbabu, pri dabovaní doladili tak, že si v Taliansku všetci mysleli, že sa herečka naučila po slovensky. 

► Režiséra Juraja Jakubiska dvakrát oslovilo veľké broadwayské štúdio. Chceli, aby im dal práva na Perinbabu. Požadovali tiež, aby napísal scenár, na základe ktorého by urobili muzikál pre deti. Lenže ak nejde o film, Jakubisko sa označil za lenivca - zo spolupráce tak nič nebolo. 

► Záver rozprávky mal mať oveľa pompéznejší charakter. Všetko bolo pripravené, no zatiaľ čo štáb večeral, nejaký opilec začal kričať: ‚Ohňostroj, ohňostroj!‘. Pyrotechnici preto spustili svetelnú šou. Vo filme sa následne použili len zvyšné rakety. 

► Niekoľko pávov, ktoré mala Alžbetka pásť, počas natáčania ušlo. V oravských lesoch ich potom ľudia ešte aj po roku vídali. Vedci preto išli skúmať, ako sa v ťažkých podmienkach darí teplomilným živočíchom. 

► Scénku, keď Jakubko (Emanuel Hason) vyletel z neba od Perinbaby (Goulietta Masina), nakrúcali so žeriavom. Chlapca poriadne obúchali o skaly, čo ho aj veľmi bolelo. 

► Do úlohy Jakubka si režisér pôvodne vybral speváka Petra Nagya. Nemecký koproducent si však presadil ich herca Tobiasa Hoesla. 

► Natáčanie filmu muselo byť prerušené z dôvodu nedostatočného množstva klincov na vytvorenie kulís. Tvorcovia ich na Slovensku zháňali márne, museli ísť preto do Rakúska. Päťdesiat balíkov previezli cez colnicu načierno. 

Petra Vančíková stvárnila Alžbetku ako 18-ročná. Dnes je z herečky filmová a televízna producentka. Za roky sa takmer nezmenila.
Zobraziť galériu (17)
Petra Vančíková stvárnila Alžbetku ako 18-ročná. Dnes je z herečky filmová a televízna producentka. Za roky sa takmer nezmenila.

Nemec Tobias Hoesl, ktorý stvárnil dospelého Jakuba, odštartoval svoju kariéru práve vďaka Perinbabe. Herec dodnes patrí k veľkým lámačom ženských sŕdc. Do päťdesiatky sa mu dokonca nepodarilo oženiť, ani splodiť potomka. Či sa situácia za posledné roky zmenila, nevedno. V súčasnosti stvárňuje najmä záporné postavy.
Zobraziť galériu (17)
Nemec Tobias Hoesl, ktorý stvárnil dospelého Jakuba, odštartoval svoju kariéru práve vďaka Perinbabe. Herec dodnes patrí k veľkým lámačom ženských sŕdc. Do päťdesiatky sa mu dokonca nepodarilo oženiť, ani splodiť potomka. Či sa situácia za posledné roky zmenila, nevedno. V súčasnosti stvárňuje najmä záporné postavy.  (Zdroj: evahorka.estranky.cz/profimedia.sk)

Úlohu mladej Zubatej stvárnila Eva Horká. Tej síce mnohí radili, aby sa na toto angažmán vykašľala, ale ona to dodnes neľutuje. Uchytila sa ako divadelná herečka a svoje umenie odovzdáva ďalšej generácii.
Zobraziť galériu (17)
Úlohu mladej Zubatej stvárnila Eva Horká. Tej síce mnohí radili, aby sa na toto angažmán vykašľala, ale ona to dodnes neľutuje. Uchytila sa ako divadelná herečka a svoje umenie odovzdáva ďalšej generácii.  (Zdroj: evahorka.estranky.cz/profimedia.sk)

► Soňa Valentová stvárnila v Perinbabe úlohu zlej macochy. Táto postava bola pôvodne určená pre manželku režiséra Juraja Jakubiska - Deanu. Tá ale bola tehotná, a tak sa úlohy vzdala v prospech kolegyne. 

Giulietta Masina, ktorá stvárnila Perinbabu, zomrela v roku 1994 vo veku 73 rokov. Jej súkromný život bol veľmi smutný. Po tom, čo sa vydala za svoju osudovú lásku, režiséra Federica Felliniho, otehotnela, no o bábätko prišla pri potrate následkom pádu zo schodov. Neskôr priviedla na svet synčeka, no ten do mesiaca zomrel na encefalitídu. Perinbaba umrela na rakovinu pľúc len 5 mesiacov po tom, čo pochovala manžela.
Zobraziť galériu (17)
Giulietta Masina, ktorá stvárnila Perinbabu, zomrela v roku 1994 vo veku 73 rokov. Jej súkromný život bol veľmi smutný. Po tom, čo sa vydala za svoju osudovú lásku, režiséra Federica Felliniho, otehotnela, no o bábätko prišla pri potrate následkom pádu zo schodov. Neskôr priviedla na svet synčeka, no ten do mesiaca zomrel na encefalitídu. Perinbaba umrela na rakovinu pľúc len 5 mesiacov po tom, čo pochovala manžela.

Slovenská herečka Zora Ulla Kessler, ktorá sa v minulosti vydala za českého skladateľa Petra Hapku, sa objavila aj v Perinbabe. No na svojom konte má mnoho iných úloh. Hrala vo viacerých talianskych hororoch, v ktorých sa ukazovala bez hanby úplne vyzlečená. Vo filme Ženy od hlbokej rieky však zahrala poriadne nechutné scény - tou najhoršou je tá, kde visí na železných hákoch za prsníky.
Zobraziť galériu (17)
Slovenská herečka Zora Ulla Kessler, ktorá sa v minulosti vydala za českého skladateľa Petra Hapku, sa objavila aj v Perinbabe. No na svojom konte má mnoho iných úloh. Hrala vo viacerých talianskych hororoch, v ktorých sa ukazovala bez hanby úplne vyzlečená. Vo filme Ženy od hlbokej rieky však zahrala poriadne nechutné scény - tou najhoršou je tá, kde visí na železných hákoch za prsníky.

Markíza z Evy Rysovej a Richarda Labudu zo seriálu Búrlivé víno urobila Perinbabu a Jakuba. V Záhorskej Bystrici sa totiž rozhodli vytvoriť zo svojich hercov filmové postavy kultových rozprávok, ktoré priniesli na svoje obrazovky počas tohtoročných Vianoc.
Zobraziť galériu (17)
Markíza z Evy Rysovej a Richarda Labudu zo seriálu Búrlivé víno urobila Perinbabu a Jakuba. V Záhorskej Bystrici sa totiž rozhodli vytvoriť zo svojich hercov filmové postavy kultových rozprávok, ktoré priniesli na svoje obrazovky počas tohtoročných Vianoc.

Televízne tipy na vianočné sviatky nájdete na stránke telkac.sk.

Viac filmových miest, kde sa rozprávka nakrúcala, nájdete na stránke filmovamista.cz.

VIDEO: Ukážka z filmu Perinbaba

Perinbaba - ukážka z filmu

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu