Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Cintorín bol zo dňa na deň plný utečencov: Je zima a nie je kam ísť na záchod

Noci sú čoraz chladnejšie a nie je sa kde zložiť Zobraziť galériu (2)
Noci sú čoraz chladnejšie a nie je sa kde zložiť (Zdroj: Reuters)

BELEHRAD - Takmer dvetisíc migrantov, ktorí uviazli na hranici medzi Srbskom a Chorvátskom, nemalo na výber. Boli nútení utáboriť sa na mieste posledného odpočinku. Čakajú tam na prechod cez Chorvátsko.

Utečenci sa utáborili neďaleko mesta Sida pri hraničnom výjazde zo Srbska, odkiaľ chcú ďalej pokračovať cez Chorvátsko. Väčšina z nich dorazila na miesto po tom, ako docestovali autobusom z prijímacieho centra zo srbského mesta Preševo. Po príchode museli prečkať chladnú noc iba s dekou, ak nejakú mali a keďže po ceste narazili iba na jediné vhodné miesto na utáborenie, dočasne sa usídlili na pravoslávnom cintoríne pri ceste, kde odpočívali medzi hrobmi a náhrobkami, uvádza Reuters.

V Rakúsku prišli s podivným nápadom: V dome hrôzy zvrhlíka Fritzla budú bývať utečenci

„Situácia je veľmi zlá. Spíme tu na zemi. Nie je sa kam uložiť alebo ísť na záchod. Presne tak, ako vidíte. Nikomu z nás nie je dobre,“ povedal Kasra, sýrsky utečenec z Allepa. „Sú s nami deti, staré ženy, starci. Posledná noc bola príliš chladná a nikoho nechceli pustiť cez hranice. Verte mi, že sa nám nepáči byť tu, pretože je zima. Keby sme nemali v našej krajine problém, neprišli by sme sem, ale my máme,“ zdôvodnil utečenec Mohammed podľa Uatoday.tv.

VIDEO Cintorín bol zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reuters)

Viac ako 30-tisíc migrantov sa pokúsilo dostať do Chorvátska cez Srbsko po tom, ako v polovici septembra Maďarsko zatarasilo ich vstup do Európskej únie cez južnú hranicu so Srbskom kovovým plotom. Chorváti si s takým mohutným prílivom utečencov poradiť nedokážu a migrantom chcú uvoľniť prechod ďalej do Európy.

Refugees sleep in Serbian cemetery

Refugees and migrants are sleeping in a cemetery near the Serbian border with Croatia.More than 30,000 migrants, many of them Syrian refugees, have entered EU member state Croatia from Serbia.

Posted by Channel 4 News on 22. září 2015

...

Viac o téme: CintorínUtečenciSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu