Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Absurdné rozhodnutie starostu mesta? Nájomníci prídu o byty kvôli utečencom

Bettina Halbeyová
Bettina Halbeyová (Zdroj: Twitter)

NIEHEIM - Nájomníci sa musia vysťahovať, pretože mesto nemá dosť kapacít pre ubytovanie utečencov. Tak znie kontroverzný verdikt vedenia nemeckého mestečka Nieheim. Starosta svoje rozhodnutie síce odôvodnil, ale nekonvenčné riešenie sa stretlo s kritikou verejnosti.

Po 16 rokov bezproblémového bývania musí Bettina Halbeyová (51) opustiť svoj nájomný byt, ktorý chce starosta obce použiť ako ubytovanie pre utečencov, uvádza Welt.de. Halbeyová, ktorá pracuje ako zdravotná sestra, je „z celého srdca frustrovaná týmto rozhodnutím.“ Nerozumie, prečo majú azylanti bývať v nájomných bytoch, keď je toľko voľných domov. Cíti sa byť z jej dlhoročného domova jednoducho „vykopnutá“.

Nemci zmenili koncentrák na ubytovňu: Kedysi tu nacisti vraždili ľudí, dnes tu žijú utečenci

Zvláštne rozhodnutie pritiahlo mediálnu pozornosť celej krajiny aj zahraničia. Ide o trojpodlažný dom, v ktorom zdravotná sestra obývala jedno podlažie, zhruba 90 metrov štvorcových. Jej dvaja synovia, ktorí medzičasom dospeli, sa už odsťahovali. Zostala tam bývať len s mačkou a psom. K prvému septembru 2015 je prišlo rozhodnutie o vypovedaní zmluvy o nájme s odôvodnením, že kapacita troch ubytovní pre žiadateľov o azyl bola takmer vyčerpaná a mesto je zo zákona povinné poskytnúť im dodatočné miesto. Halbeyová sa bude musieť vysťahovať v rámci lehoty do mája 2016.

Odísť musí aj slobodná matka s dvomi deťmi

V byte nad zdravotnou sestrou už od mája bývajú utečenci. Najprv tam boli Sýrčania a teraz tam býva 5-členná albánska rodina a pár z Arménska. Celé to obdobie spolu vychádzajú dobre. „Pomáhať ľuďom je moje prikázanie,“ hovorí zdravotná sestra, ktorá je však z rozhodnutia veľmi rozrušená, pretože vie, že v Nieheim je niekoľko voľných domov. Okrem Bettiny Halbeyovej musí bývanie uvoľniť aj slobodná matka, ktorá býva v byte na prízemí, a ktorá si od augusta bude aj s dvomi deťmi musieť hľadať nový domov, doplnil Stern.de.

Starosta konal v medziach zákona

Starosta Rainer Vidal  sa k prípadu vyjadril tak, že koná v prospech mesta. Každá nová bytová jednotka by podľa jeho slov stála Nieheim 300-tisíc eur. Nájomníčke ponúkli veľkorysú zákonnú lehotu na vysťahovanie a sú pripravení sa s ňou dohodnúť a pomôcť jej nájsť nové ubytovanie. Halbeyová sa však obáva, že nové bývanie by mohlo byť pre ňu pridrahé. Navyše, vlastní psa a mačku a to je môže hľadanie skomplikovať.

V Rakúsku prišli s podivným nápadom: V dome hrôzy zvrhlíka Fritzla budú bývať utečenci

V súčasnosti býva v Nieheim, ktoré má asi 6 400 obyvateľov, 71 žiadateľov o azyl. V budúcnosti by mohlo každý mesiac pribudnúť 20 nových. Hoci podľa slov starostu rozhodnutie o vysťahovaní nájomníčky prebehlo v medziach občianskeho zákonníka, Združenie nemeckých nájomníkov sa na adresu rozhodnutia vyjadrilo kriticky s tým, že je právne problematické a politicky katastrofálne, informoval Focus.de.

...

 

Viac o téme: UtečenciBettina HalbeyNieheim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu