Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bitka medzi migrantmi skončila tragicky: Zahynul afgánsky utečenec

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD – Jeden človek dnes zahynul a ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia pri roztržke medzi migrantmi, ku ktorej došlo neďaleko srbsko-maďarských hraníc. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie srbskej polície.

Vo vyhlásení srbskej polície sa ďalej uvádza, že do bitky, ku ktorej došlo dnes nadránom, sa zapojili dve skupiny utečencov. Muž, ktorý pri bitke zahynul, pochádzal z Afganistanu. Srbsko leží na tzv. balkánskej ceste, ktorú využívajú utečenci z Blízkeho východu a afrických krajín.

Do Srbska už prišli z Macedónska tisíce migrantov, ktorí pokračujú ďalej na sever v nádeji, že sa dostanú do niektorej z bohatých krajín Európskej únie. Maďarsko, ktoré je severným susedom Srbska, už začalo stavať plot, ktorý by mal prílev migrantov zastaviť.

Do ČR prišlo od piatka 91 nelegálnych utečencov 

Česká cudzinecká polícia zadržala od piatka do dnešného rána 91 nelegálnych utečencov. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz. Podľa hovorkyne cudzineckej polície Kateřiny Rendlovej od sprísnenia kontrol v polovici júna prekročil počet zadržaných utečencov 700 osôb. Za prvý polrok tohto roka bolo podľa hovorkyne odhalených viac ako 3000 nelegálnych migrantov.

Zo 700 migrantov zaistených od 17. júna, keď začali platiť sprísnené opatrenia v Juhomoravskom a Juhočeskom kraji, pretože susedia s Rakúskom, cez ktoré utečenci do ČR prichádzajú, a v Kraji Vysočina kvôli kontrolám na diaľnici D1, ich najviac policajti zadržali na Južnej Morave, a to 296.

"Konkrétne v Brne a Břeclavi. Následne 151 utečencov v Prahe, 80 v Ústí nad Labem, v Pardubiciach 68 a ďalších 65 nelegálnych migrantov zistila stredočeská cudzinecká polícia," dodala podľa iDNES.cz hovorkyňa českej cudzineckej polície. Doplnila, že zloženie štátnych príslušností zadržaných sa na prvých miestach naďalej nemení. Na prvom mieste sú Sýrčania, druhí Afganci, tretí občania Iraku a na štvrtom mieste Pakistanci.

Za celý minulý týždeň polícia zadržala 184 nelegálnych migrantov, čo zodpovedá dennému priemeru 26 utečencov. "K dnešnému dňu je v záchytných zariadeniach umiestnených 492 osôb," doplnila Rendlová.

Za prvých šesť mesiacov minulého roka zaistili policajti na území ČR 2028 nelegálnych migrantov. Za rovnaké obdobie tohto roka to už bolo 3018. Do ČR vlani nelegálne migrovalo 4822 ľudí, najviac ich prišlo z Ukrajiny, doplnil server iDNES.cz.

Viac o téme: MigrantiSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu