Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzka ušla aj so synčekom (4) k Daeš: Chybu zistila už o pár dní, bola to cesta do pekla!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Žena (34), ktorá odišla vo februári do sýrskej Rakky s jej malým synom, prezradila, ako napokon utiekla od "monštier" Daeš v strachu o svoj život potom, čo si v priebehu pár dní uvedomila, že "cestovala do pekla". Sophie Kasikiová sa nechala ovplyvniť tromi extrémistami v Paríži, aby napokon po otrasných zážitkoch veľmi rýchlo zistila, že urobila "monumentálnu chybu, najhoršiu v jej živote". O svojom omyle prehovorila pre britský Observer.

Spoveď nešťastnej matky, ktorej krásna dcéra (20) utiekla k IS: Porodila som monštrum!

Kasikiová pracovala ako sociálna pracovníčka, ktorá pomáhala rodinám prisťahovalcov a neskôr sa spriatelila s tromi mladými džihádistami. Predtým, ako odcestovali do Sýrie, presvedčili ju, aby k nim pripojila. Do krajiny prišla aj so svojím synom cez Turecko, manželovi klamala, že si našla prácu v sirotinci v Istanbule. Žena si okamžite uvedomila, že realita je veľmi ďaleko od vytúženého "raja", ktorý jej bol opísaný. Chodiť von nemohla sama a musela odovzdať svoj pas.

Kasikiovú zamestnali v pôrodnici, kde vládla špina. "Pýtala som sa domov. Každý deň, hovorila som, že mi chýba moja rodina a syn potrebuje vidieť svojho otca. Najprv sa vyhovárali, potom prišli vyhrážky. Povedali mi, že som sama žena s dieťaťom a nemôžem ísť nikam, a keby som sa pokúsila odísť, mohli by ma ukameňovať alebo zabiť," prehovorila poučená Parížanka.

Raz sa jej stalo, že k nej zavítal jeden z Francúzov, aby zobral jej syna do mešity. Keď sa snažila tomu zabrániť, udrel ju do tváre. Potom Kasikiovú aj s dieťaťom vzali do hosťovského domu, čo bolo v preklade skôr väzenie Daeš, kde zbadala desiatky žien zo zahraničia a zhrozená videla deti, ako sledujú ohavné zábery z popráv. Podľa nej jediný spôsob, ako uniknúť z budovy, bolo vydať sa za radikála. "V skutočnosti boli tieto ženy zo Západu iba lonami na výrobu detí pre Daeš," dodala Kasikiová.

Francúzka ušla aj so
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Ona sama mala veľké šťastie, že našla nezamknuté dvere a podarilo sa jej utiecť. Skončila v sýrskej rodine, ktorá riskovala svoje životy, keď ju skrývala. V apríli potom ju aj jej syna odviezli na motorke k tureckým hraniciam a nakoniec sa dostala späť do Paríža, kde ju vypočúvali francúzske orgány a vo väzení strávila dva mesiace. "Cítim sa tak previnilo. Pýtam sa sama seba, ako môžem žiť s tým, čo som urobila, vzala syna do Sýrie. Znenávidela som tých, ktorí ma zmanipulovali, zneužili moju naivitu, moju slabosť, moju neistotu. Znenávidela som sama seba," vysvetľuje obeť vymývania mozgu.

Kasikiová sa síce zmierila so svojím manželom ateistom, pred ktorým tajila, že prestúpila na islam, ale čelí stále hrozbe trestného stíhania kvôli únosu dieťaťa. O svojom príbehu porozprávala preto, aby žiadni ďalší ľudia neboli zatiahnutí do hrôzy, ktorú ona prežila.

Viac o téme: DaešSophie Kasikiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu