Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Desivá predpoveď amerického generála: Boje proti IS budú trvať ešte tri roky!

James Terry
James Terry (Zdroj: SITA)

BAGDAD/DAMASK - Boj proti radikálom z organizácie Islamský štát (IS) potrvá v Iraku a Sýrii najmenej ďalšie tri roky. Povedal to dnes v Pentagone americký generál James Terry. Oznámil tiež, že vďaka leteckej pomoci koalície vedenej Spojenými štátmi sa tento týždeň podarilo Kurdom na severozápade Iraku oslobodiť časť územia, ktoré IS obsadil v lete.

Terry počíta s tým, že kým sa vojenská situácia obráti, bude to trvať minimálne tri roky. Spojené štáty začali v auguste s leteckými údermi proti IS v Iraku a o mesiac neskôr v Sýrii. Pripojili sa k nim spojenci zo západných a niekoľkých arabských krajín.
 
V minulých dňoch vraj lietadlá podnikli 50 náletov v Iraku, čo umožnilo Kurdom oslobodiť územie o rozlohe 100 kilometrov štvorcových v okolí Sindžáru, ktorý leží pri iracko-sýrskej hranici. Kurdskí milicionári - pešmergovia - oznámili, že tam oslobodili niekoľko dedín a vytlačili z nich členov IS.
 
Mesto Sindžár leží na úpätí rovnomenného horského pásu, na ktorom sa v lete, kedy IS vstúpil zo Sýrie do Iraku, uchýlili príslušníci menšiny jezidov. IS prinútil tisíce členov tejto menšiny prijať islam, ale zajali aj tisíce ich žien a využívajú ich ako otrokyne. Mnoho jezidov utieklo na kurdské územie do susednej Sýrie a Iraku.
 
Terry povedal, že od augusta koalícia podnikla proti IS viac ako 1300 náletov. Od pondelka ich bolo asi 60 a väčšina z nich mala podporiť kurdské jednotky bojujúce na zemi v oblasti Sindžáru. Pešmergovia chcú prelomiť línie obliehateľov a získať mesto, ktoré leží medzi Mosule a sýrskou hranicou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu