Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi zverejnili FOTO, na ktorom po boeingu MH17 strieľa stíhačka: Dôkazy o klamstve Moskvy!

Družicové snímky stíhačky MiG-29 pohybujúcej sa v blízkosti lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa zrútilo na Ukrajine. Zobraziť galériu (5)
Družicové snímky stíhačky MiG-29 pohybujúcej sa v blízkosti lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa zrútilo na Ukrajine. (Zdroj: russia.tv)

BRISBANE - Ruská štátna televízia v piatok odvysielala zábery, o ktorých tvrdí, že ide o družicové snímky stíhačky MiG-29 pohybujúcej sa v blízkosti zrúteného lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny. Deň potom sa však už objavili dôkazy, že je to celé podvrh.

Ivan Andrijevsky, viceprezident ruskej komory inžinierov, vyhlásil v hlavných správach ruských štátnych televízií, že snímky môžu pochádzať z britskej alebo americkej špionážnej družice. „V súlade so súradnicami uvedenými na obrázku môžeme predpokladať, že snímka bol zhotovená z amerického alebo britského satelitu. Vykonali sme podrobnú analýzu obrazu a žiadne známky falzifikátu sme neidentifikovali,“ uviedol pre server lifenews.ru.

Je to fotomontáž!

Snímok je podľa niektorých zručnou fotomontážou a dôkazy o jeho podvrhu sa začali objavovať na Twitteri. Na zverejnenom snímku je totiž logo spoločnosti Malaysia Airlines namaľované na prednej časti boeingu. V skutočnosti sa však má logo nachádzať nad krídlom lietadla. Vyzerá to tak, že satelitná snímka je dva roky stará a jednotlivé jej políčka presne zapadajú do satelitnej mapy z roku 2012, informoval spravodajský server .echo24.cz.

Rusi zverejnili FOTO, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Viacerí tiež poukázali na to, že záber bol získaný z ruskej obdoby Wikileaks. Takisto je podozrivé, že bol zverejnený pred summitom G20, ktorý sa koná v Austrálii. Na palube totiž zahynulo množstvo Austrálčanov.

Rusko okrem toho tvrdilo, že počas zostrelu zaregistrovalo pohyb ukrajinských lietadiel neďaleko boeingu. Údajne malo ísť o vojenský Suchoj Su-25, ktorý má dolet len viac ako päť kilometrov, kým boeing letel až v trojnásobnej výške. Na podozrivej snímke je však vidno nadzvukovú stíhačku, pravdepodobne MiG-29 alebo Suchoj-27, uviedli na webe Novinky.cz.

Rusi zverejnili FOTO, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Podľa USA a Ruska lietadlo zostrelili

Vlády USA a Ruska konštatovali, že lietadlo bolo zostrelené. Každá strana sa odvoláva na spravodajské informácie, ktoré nie sú dostupné pre verejnosť. Spojené štáty na základe svojich satelitných snímok tvrdia, že stroj zostrelili raketou zem-vzduch proruskí separatisti, ktorí to však odmietajú. Rusko hovorí o tom, že stroj zostrelilo ukrajinské bojové lietadlo, a podľa televízie dnes zverejnené družicové snímky túto hypotézu potvrdzujú. 

Rusi zverejnili FOTO, na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Holanďania nenašli žiadne dôkazy

Holandskí vyšetrovatelia však nenašli žiadne dôkazy, že by sa blízkosti civilného malajzijského boeingu pohybovalo iné lietadlo, pripomenula agentúra DPA. 

Ruská štátna televízia označila svoju správu za senzáciu a odvysielala ju zhruba v čase, keď sa v austrálskom Brisbane začínal summit G20, na ktorom sa - v prítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina - bude hovoriť aj o páde lietadla na východe Ukrajiny.

Televízia ďalej uviedla, že jej odhalenie bude dôležité pre konfrontáciu Putina s austrálskym premiérom Tonym Abbottom, ktorý na Rusko vyvíja tlak, aby využilo svoj vplyv na proruských separatistov na východe Ukrajiny a pomohlo tak dosiahnuť vstup vyšetrovateľov na miesto tragédie. 

Všetci na palube zahynuli

Dopravné lietadlo typu Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúce z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpur, sa zrútilo 17. júla vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Incident si vyžiadal životy všetkých 298 pasažierov na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu