Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neďaleko malajzijského boeingu letelo ukrajinské bojové lietadlo!

Neďaleko malajzijského boeingu letelo ukrajinské bojové lietadlo Zobraziť galériu (5)
Neďaleko malajzijského boeingu letelo ukrajinské bojové lietadlo (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany odmietlo dnes obvinenia, podľa ktorých sú za zostrelenie malajzijského dopravného lietadla zodpovední východoukrajinskí separatisti. Ministerstvo naopak uviedlo, že v blízkosti boeingu Malaysia Airlines prelietalo ukrajinské bojové lietadlo Su-25.

Rezort obrany v Moskve súčasne poprel tvrdenia, že proruským povstalcom dodal protilietadlové systémy typu SA-11 Buk alebo nejaké iné zbrane, uviedla agentúra Reuters.

Podľa nemenovaného ukrajinského bezpečnostného predstaviteľa však Kyjev stojí za svojimi tvrdeniami, že povstalci dostali radarom navádzaný raketový systém SA-11 Buk z Ruska, a to pravdepodobne aj s vycvičenou obsluhou.

Neďaleko malajzijského boeingu letelo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"(Povstaleckí) bojovníci nemajú špeciálny výcvik potrebný na prevádzku takého zložitého vojenského zariadenia, takže s najväčšou pravdepodobnosťou hovoríme o obsluhe pre Buk, ktorá prišla z Ruska," povedal pre Reuters ukrajinský predstaviteľ.

Malajzijský Boeing 777 sa minulý štvrtok zrútil na východe Ukrajiny v pohraničnom území kontrolovanom proruskými silami. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Okamžite sa objavili podozrenia, že stroj zostrelil protilietadlový systém Buk, ktorý má vo svojom arzenáli ukrajinská i ruská armáda a podľa Kyjeva aj proruskí vzbúrenci operujúci na východe Ukrajiny. Všetky strany však zodpovednosť za zostrelenie lietadla svorne popierajú.

Telá všetkých obetí leteckého nešťastia už naložili do vagónov

Telesné pozostatky všetkých 298 obetí štvrtkovej havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny naložili dnes do chladiarenských vagónov a následne budú po železnici prepravené do východoukrajinského mesta Charkov, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského vicepremiéra Volodymyra Hrojsmana.

Záchranári už našli 251
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Všetky telá sme naložili do chladiarenských vozňov mimoriadneho vlaku a predpokladáme, že po 19.00 h (18.00 h SELČ) bude vlak vypravený do Charkova," uviedol na tlačovej konferencii Hrojsman. "Všetky telá budú prevezené do Holandska," dodal ukrajinský vicepremiér.

Podľa Hrojsmana proruskí rebeli manipulovali s čiernymi skrinkami, ktoré našli v troskách havarovaného lietadla, ale odovzdajú ich predstaviteľom medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo. "Máme informácie, že skrinky sú už celé dni v ich rukách a niečo s nimi urobili," uviedol ďalej Hrojsman.

Na otázku, či si myslí, že proruskí separatisti do čiernych skriniek zasahovali, odpovedal ukrajinský vicepremiér kladne.

Ukrajina: Máme dôkazy, že lietadlo zostrelili Rusi

Kyjev má dôkazy, že raketa, ktorá zostrelila malajzijské lietadlo, pochádza z Ruska. V pondelok to povedal hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko. "Existujú dôkazy, že raketu, ktorá zasiahla lietadlo, vystrelili teroristi, ktorí dostali výzbroj a špecialistov z Ruskej federácie," povedal Lysenko na tlačovej konferencii. "Aby zapreli túto tragédiu, (Rusi) vytvárajú mnoho obrázkov a máp. Preskúmame každú fotografiu a ďalšie plány produkované ruskou stranou," dodal.

Záchranári už našli 251
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman v pondelok uviedol, že všetky obete z miesta nešťastia zmrazili a prevezú ich vlakom do východného mesta Charkov. Následne poputujú ďalej do Holandska. Vyjadril tiež podozrenie, že povstalci mohli pozmeniť dáta čiernych skriniek havarovaného lietadla. "Máme informácie, že záznamníky boli celé tie dni v ich rukách a spravili na nich určité veci," povedal.

Rusko odmieta zodpovednosť a tvrdí, že v čase havárie letelo k boeingu ukrajinské bojové lietadlo. Ruský systém vzdušnej kontroly zachytil lietadlo ukrajinských vzdušných síl, pravdepodobne (stíhačku) Su-25 smerujúcu k malajzijskému boeingu, uviedol predstaviteľ ruských vzdušných síl Igor Makušev na tlačovej konferencii. Ukrajina tieto tvrdenia odmietla.

Záchranári už našli 251
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kyjev je presvedčený, že lietadlo malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines zostrelili "profesionáli" z Ruska. Je jasné, že protiraketový systém BUK-M1 nemohli operovať "opití proruskí teroristi", povedal v pondelok premiér Arsenij Jaceňuk.

Porošenko sa bráni: V čase tragédie boli všetky ukrajinské lietadlá na zemi

Ukrajinský prezident Petro Porošenko poprel dnes v rozhovore pre televíznu stanicu CNN tvrdenia Moskvy, že v blízkosti zostreleného malajzijského lietadla sa pohybovalo ukrajinské bojové lietadlo Su-25. Porošenko zároveň uviedol, že všetky ukrajinské lietadlá boli v čase havárie Boeingu 777 na zemi.

"Každý vie, že v čase, keď došlo k tejto tragédii, boli všetky ukrajinské lietadlá (v danej oblasti) na zemi," povedal pre CNN Porošenko.

V reakcii na predchádzajúce vyhlásenie ruského ministerstva obrany, že okolo malajzijského lietadla preletela vo vzdialenosti tri až päť kilometrov práve v čase jeho zostrelenia ukrajinská stíhačka, Porošenko vyhlásil, že "to nie je pravda".

Ukrajinský prezident ďalej povedal, že Ukrajina sa nebráni vyšetrovaniu ohľadom svojich lietadiel a že Rusko by svoje vyhlásenie malo podoprieť dôkazmi. V čase zostrelenia malajzijského lietadla sledovali podľa neho vzdušný priestor nad Ukrajinou rôzne monitorovacie systémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu